Zonnesysteem-ontwerp

Zonnepanelen winnen aan populariteit. Steeds meer daken raken ermee gevuld. Logisch dat steeds meer installateurs hierin dan ook extra of toekomstige broodwinning zien. Dat zullen er de komende jaren alleen nog meer worden. Zeker nu wel duidelijk is dat het aantal gasloze (nieuwbouw)woningen zal toenemen. Meedoen in de zonnepanelenmarkt is op zich niet zo moeilijk. Maar kun je er als installateur ook nog wat aan overhouden? De consument heeft veel keus en kijkt in eerste instantie vaak naar de prijs. Overtuigen op kwaliteit en service moet daarom de doorslag gaan geven.

Er komt veel kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Welke panelen zijn er? Wat zijn de mogelijkheden op een specifiek dak? Hoeveel energie brengen de geplaatste panelen op? Hoeveel geld levert dit op? De consument wil zekerheid. Is het ontwerp optimaal en kan iemand de energieopbrengst van de geïnstalleerde systemen te garanderen.

Specifiek zonnesysteem-ontwerp

Er is inmiddels een aantal partijen in de markt actief die de installateur helpen zich te onderscheiden met een totaal- of deelpakket voor het ontwerpen van zonnepaneelsystemen en het garanderen van de opbrengst. Eén daarvan is Solar Monkey, een jong bedrijf dat – met ondersteuning van de TU Delft – software heeft ontwikkeld waarmee een voor iedere situatie specifiek zonnesysteem-ontwerp kan worden gemaakt. Dit zonnesysteem is vervolgens direct klaar om geïnstalleerd te worden. De berekende opbrengst van het systeem wordt gegarandeerd.
Na het plaatsen kan de installatie tegen een meerprijs dagelijks gemonitord worden om er zeker van te zijn dat deze goed werkt. Mogelijke problemen worden direct opgemerkt en opgelost, vaak nog voordat de klant zelf doorheeft dat er iets aan de hand is.