De oprichters van Solar Monkey op een zonnepanelendak

Opbrengstgarantie

De software van Solar Monkey stelt installateurs in staat om snel een legplan te ontwerpen. De dakhoek wordt bijvoorbeeld al automatisch berekend, wat de nodige tijd scheelt. En dankzij een automatische schaduwanalyse wordt de werkelijke opbrengst (kWh) nauwkeurig in beeld gebracht, waarvoor vervolgens een opbrengstgarantie kan worden afgegeven. Deze wordt geborgd in Stichting Zonnegarant (zie kader Zonopbrengstgarantie). Dit biedt de installateur meer zekerheid om het vertrouwen van klanten te winnen.
Overigens, voordat een installateur Zonnegarant opbrengstgarant kan aanbieden, worden eerst zijn referenties afgenomen en zijn financiële gezondheid gecontroleerd. Installatiepartners krijgen vervolgens een training en ondersteuning bij de marketing van hun status als Zonnegarant-installateur.

Ook grote projecten

De diensten van het jonge bedrijf kunnen worden ingezet voor de particuliere markt. Maar er is ook een ‘Zonnegarant for Business’.
Een voorbeeld van een gerealiseerd groot project is het voetbalstadion De Galgenwaard in Utrecht, dat is voorzien van 3.400 zonnepanelen. Het project kent een opbrengstgarantie van 15 jaar. De zonnepanelen hebben een vermogen van 315 wattpiek per stuk en leveren samen ten minste 817.000 kilowattuur per jaar. Dat is voldoende energie voor bijna 300 Utrechtse huishoudens.

Over de landsgrenzen heen

Voor Solar Monkey schijnt de zon niet alleen in ons land. Het bedrijf wil uitbreiden over de landsgrenzen heen; eerst in Europa, waarna andere continenten zullen volgen. Hiervoor is het bedrijf ook sterk afhankelijk van kwaliteit van de beschikbare data op basis waarvan de software functioneert