Zonnepanelen installeren

Hoe ontwikkelt de markt zich?

Na jarenlange daling van de prijs van zonnepanelen wordt voor de komende jaren een redelijk stabiele tot licht dalende prijs verwacht. Deze verdere prijsdaling zal vooral moeten komen van technologische vooruitgang, resulterend in hogere stroomproductie per zonnepaneel. In de particuliere markt met hellende daken zien we vooral een groei van systemen met volledig zwarte panelen, zeker als het om daken gaat die in het zicht liggen. In de nieuwbouw zien we daarnaast een opkomst van geïntegreerde systemen, waarbij de panelen tussen de pannen i.p.v. erboven worden aangebracht.
Ook de verwachtingen over dunne-film panelen zijn hooggespannen. Deze flexibele zonnepanelen kunnen op vele manieren worden toegepast, bijvoorbeeld op dakpannen, ronde vormen en gevelelementen. De sterke daling van de prijzen van de traditionele panelen zorgt nu nog voor een uitstel van een doorbraak van deze nieuwe vorm. Daarnaast zijn er steeds meer zonnepanelen op de markt die gecombineerd worden met een zonnewarmtesysteem, waarbij de warmte aan de achterzijde van het paneel indirect wordt afgegeven aan een zonneboiler. Als laatste noemen we nog de combinatie van zonnepanelen met energieopslagsystemen, in de doorontwikkeling van deze accusystemen wordt momenteel veel geïnvesteerd.

Certificering

Na het volgen van de cursussen kan men zich inschrijven voor het bijbehorende examens. Voor het eerste ontwerpcertificaat doet men examen bij CITO in Arnhem, voor de beide andere certificaten doet men de geaccrediteerde praktijkexamens bij BDA Dak- en Gevelopleidingen (examenlocatie Gorinchem). De certificaten worden door CITO en BDA Opleidingen verstrekt. Als de examenkandidaat slaagt voor een van de drie examens wordt deze persoon voor de betreffende vakdiscipline opgenomen in het Nationale Kwaliteitsregister QbisNL.nl (www.qbisnl.nl). Bezit het installatiebedrijf alle drie certificaten mag het zich een gecertificeerd zon-installateur noemen en kan men een erkenning aanvragen bij KvINL of Sterkin of opgaan voor het Zonnekeur-bedrijfscertificaat. Het bedrijf wordt ook in het register als aantoonbaar vakbekwaam bedrijf opgenomen. Dit register kan door opdrachtgevers geraadpleegd worden bij de keuze voor een vakbekwame gecertificeerde zon-installateur. Overigens is het volgen van de cursus geen verplichting, indien men meent voldoende vakbekwaam te zijn kan men zich ook direct voor de examens inschrijven.
Het ministerie promoot deze certificeringsregeling, en zal opdrachtgevers dus wijzen op het belang van een erkende en gecertificeerde installateur. Ook gemeenten en woningcorporaties ondersteunen dit initiatief en zullen bij aanbestedingen steeds vaker naar de persoonscertificaten en een erkenning of bedrijfscertificaat gaan vragen

Opleidingen Zonnestroomsystemen

Er zijn diverse opleidingen te volgen, BDA biedt op diverse data de volgende opleidingen aan:
- Cursus Ontwerp zonnestroomsystemen 04.09 – 11.09 – 18.09
- Praktijktraining Bouwkundige montage zonne-energiesystemen 07.09 – 08.09
- Praktijktraining Installeren van zonnestroomsystemen 31.08 – 01.09
Meer informatie over de trainingen kunt u vinden op www.bdaopleidingen.eu