Zonne-energie
Vakmensen gezocht
Om de zeer wenselijke en tegelijk onvermijdelijke duurzame ambities van een nieuwe regering waar te maken, zijn veel vakmensen nodig. De overheid zal straks via stimulerend beleid nog meer investeringen uitlokken, maar het zijn de installatie- en bouwbedrijven die deze in de praktijk moeten brengen. Wie deze markt wil betreden, zal goed voorbereid moeten zijn. Niet alleen omdat je als vakman een deugdelijke installatie moet kunnen opleveren, maar ook omdat je steeds vaker prestatiegaranties moet afgeven. De consument weet beter dan ooit wat hij van een zonne-energiesysteem mag en kan verwachten. En hij zal zijn leverancier daar ook op willen afrekenen. Bovendien is er nieuwe wetgeving aanstaande die de vakman verantwoordelijk houdt voor de geleverde systemen, vaak nog lange tijd nadat de oplevering heeft plaatsgevonden.
Voor de ontwerper, de installateur en het onderhoudsbedrijf is – als het om zonne-energie gaat – inmiddels veel kennis beschikbaar.
Kennis beschikbaar
Voor het toepassen van zonnestroom en zonnewarmte is het handboek Zonne-energie beschikbaar. Hierin wordt zonnewarmte, zonnestroom en bouwkundige integratie behandeld. Er is rekening gehouden met de verschillende fases in een proces maar ook met de specifieke doelgroepen. De meeste aandacht gaat uit naar de veel gebruikte toepassingen, maar tegelijk zijn ook details of specifieke technieken niet vergeten. Zo bevat het handboek ook referentiedetails voor integratie van zonne-energiesystemen in daken en gevels.
Zonnewarmte komt aan bod via de toepassing van zonneboilers, zonneverwarming, zwembadverwarming, voor de verwarming van lucht, in combinatie met een warmtepomp en voor koeling. Bij zonnestroom gaat het met name over netgekoppelde toepassingen, met veel aandacht voor aansluitvoorschriften. Daarbij beperkt het handboek zich tot installaties met een omvang die nog op een laagspanningsnet kunnen worden aangesloten. In de praktijk is dat tot een paar honderd kW. Daarnaast wordt ook het bouwkundige (buitendakse) deel van het werk op een professionele wijze behandeld. Vijf verschillende montagewijzen zijn daarbij de leidraad. Daarnaast zijn er handige bijlagen met bijvoorbeeld een methode voor het presenteren van de prestatie-indicatoren, checklists en bouwkundige detailuitwerkingen.