Werken tot je 70e?

Wie zit te wachten op personeel dat doorwerkt tot hun 70e? Vergis je niet, zegt Adrie van Duijne, van stichting KIEN. Hij is samen met OTIB en de Stichting Collegiale in/Uitleen Installatietechniek betrokken bij een pilot om monteurs duurzaam inzetbaar te houden. Volgens Van Duijne liggen er volop kansen voor 50 plussers.

De Stichting Collegiale in/Uitleen gaf afgelopen juni de aftrap voor een bijzondere pilot. Met de hulp van Stichting KIEN en opleidings- en ontwikkelingsfonds OTIB gaan 8 installatiebedrijven inventariseren in welke functies oudere werknemers aan het werk kunnen blijven tot hun 70e. “Er werken rond de 40.000 vijftigplussers in onze branche. We hebben een schreeuwend tekort aan vakmensen, dus het is in ons aller belang om ze aan het werk te houden.”

Sommige politieke partijen zouden het misdadig noemen om werknemers zo lang door te laten werken…
“Dat klopt, maar veel oudere werknemers willen zelf best langer doorgaan. Alleen niet meer 5 dagen per week en in dezelfde functie.”

Kunnen ze fysiek gezien het werk nog wel aan?
“Ze hoeven niet noodzakelijkerwijze door te gaan als monteur. Onze branche heeft ook volop behoefte aan inspecteurs, klantadviseurs en begeleiders van jongere vakmensen. Waarom zou je dan geen oudere werknemers laten omscholen, zodat ze in die beroepen nog een tweede carrière kunnen opbouwen?”

Klinkt mooi; maar er is toch slechts een beperkte vraag naar adviseurs, inspecteurs en begeleiders? Volgens alle berichten staat de installatiebranche vooral te springen om handjes…
“Onze branche verandert, blijkt uit diverse onderzoeken. Door te prefabben en de komst van de 3D-printer zijn er op termijn minder monteurs nodig op de bouwplaats, terwijl het belang van de juiste dienstverlening juist steeds meer op de voorgrond komt te staan. Oudere werknemers kunnen bogen op een schat aan ervaring in de omgang met klanten en beschikken daarnaast over een berg aan vakkennis. Laat hen dat advies- en inspectiewerk doen, dan nemen de jongere monteurs het fysieke gedeelte voor hun rekening.”