Vakmanschap

TIJD VOOR VROUWENQUOTA’S?

Wordt het geen tijd om vrouwenquota’s in te voeren op monteursniveau? Nieuwe vakmannen zijn nauwelijks te vinden, maar bij vrouwen ligt nog een onbenut potentieel. IZ peilde de stemming op de arbeidsmarkt en legde Pascale Linck, directeur van Stichting Flexpool Installatietechniek Zuid-Oost, deze en andere vragen voor.

De Stichting Flexpool houdt zich bezig met collegiale in- en uitleen voor de technische installatiebranche. Flexpool is actief in Limburg en Brabant en bestaat sinds 1999.

Hoe nijpend is het tekort aan mensen op dit moment? Kunt u wat indicaties geven?
“Wij hebben 150 leden, over de gehele breedte kampen ze met tekorten. Vooral aan monteurs, maar ook aan engineers, werkvoorbereiders en projectleiders om maar een paar voorbeelden te noemen. We zouden zo 1000 mensen kunnen plaatsen.

Een werkgever zou dus zo snel mogelijk een vast contract met goede secundaire arbeidsvoorwaarden moeten aanbieden als hij een geschikte kandidaat heeft gevonden…
“Veel vakmensen zijn door de crisis ZZP’er geworden. Wij horen regelmatig dat ze ‘het gedoe’ beu zijn. Dus het acquireren, administratie doen in de avonduren, de certificeringstrajecten die ze moeten doorlopen etcetera etcetera. Dergelijke professionals zijn zeker te porren voor een vaste verbintenis.”

Maar tegelijkertijd horen we van recruiters dat vakmensen liever ZZP’er worden, omdat ze dan beter gaan verdienen…
“Het hangt af van de functie en de regio. Een BIM-modelleur of projectleider kan vanwege de grote krapte en specialistische kennis hogere eisen stellen dan de doorsnee monteur. Zeker als hij in de Randstad woont, waar ZZP’ers hogere tarieven kunnen vragen dan in Brabant of Limburg, waar wij actief zijn.”

Okay, je haalt een ex-ZZP’er binnen; hoe bind je die dan vervolgens aan je bedrijf?
“Door in te spelen op de hedendaagse behoeften. Vakmensen en zeker professionals die net aan de bak gaan, willen een goed salaris, een leuke collegiale sfeer en mogelijkheden om zichzelf verder te ontplooien; de één misschien als specialist, de ander als leidinggevende.”

“Maar met ZZP’ers binnenhalen ga je niet alle gaten kunnen opvullen als bedrijf. Wordt het geen tijd om andere bronnen aan te boren. Bijvoorbeeld meer vrouwen in de branche door quota’s op monteursniveau in te stellen?”
“De instroom van vrouwen is inderdaad beperkt. Hier liggen kansen, maar een discussie over quota’s wordt nog helemaal niet gevoerd.”

Dat is toch vreemd. Er wordt al wel jaren een discussie gevoerd over het doorbreken van het glazen plafond via quota’s. Willen we dan wel meer vrouwen aan de top, maar niet als monteur?
“Dat willen we als branche heel graag. Het vak van monteur vraagt steeds meer om vaardigheden als communiceren, klantgericht handelen, plannen en organiseren. Competenties waar vrouwen vaak beter op scoren. Een betere mix van mannen en vrouwen op de werkvloer, zal door zowel door installateurs als hun klanten positief gewaardeerd worden.”

De bestaande aanpak met wervende teksten die vrouwen over de streep moeten trekken, werkt niet. En met campagnes van vakorganisaties waarin de installateur wordt geportretteerd als een professional die nauwelijks nog vuile handen maakt, sluit je mensen buiten die het juist wel fijn vinden lichamelijk bezig te zijn.
“Dat klopt. Wat het laatste betreft, zouden ze inderdaad in campagnes beter kunnen benadrukken dat een baan als installateur je zekerheid oplevert, afwisselend werk biedt en dat je significant bijdraagt aan de vergroening van Nederland. We mogen en moeten weer trots zijn op het vakmanschap en ambacht van een monteur.”