Isoleren met subsidie

BESPAAR OOK DOOR SLIMME THERMOSTAAT

Het verwarmen van een woning is voor de huiseigenaar de grootste kostenpost als het gaat om de energierekening. Met isolatie is direct winst te behalen. Zeker als dit wordt gecombineerd met een slimme thermostaat.

Woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen hebben uitgevoerd, komen in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze regeling – die ook voor installateurs van groot belang is – wordt gecoördineerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De SEEH loopt van 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. De subsidie voor Verenigingen van Eigenaren loopt tot en met 31 december 2022. Aanvragen zijn sinds 2 september 2019 in te dienen. De subsidie voor energiebesparende maatregelen bedraagt maximaal €10.000 per woning. Eigenaren of gebruikers van woningen die het extra energiezuinige pakket uitvoeren, kunnen een subsidie van maximaal €15.000 (inclusief een bonusbedrag) tegemoet zien.

Slimme thermostaten

De SEEH houdt in dat woningeigenaren geld retour krijgen als zij bijvoorbeeld hun muur, vloer, bodem, glas of dak goed laten isoleren. De subsidie bedraagt ruwweg een vijfde van de kosten. Een bijkomend voordeel van deze maatregelen is vaak dat de woning in waarde stijgt. Alle woningeigenaren in Nederland komen in aanmerking voor de SEEH.
Juiste isolatie
Isoleren staat op dit moment hoog op de agenda als een van de manieren om een succes te maken van de energietransitie. Met de SEEH speelt de rijksoverheid in op deze trend. Professionele installateurs weten dat duurzaam besparen op stookkosten begint met de juiste isolatie. Veel woningeigenaren gaan weliswaar bewust om met gas, door bijvoorbeeld de thermostaat iets lager te zetten en deuren dicht te houden. Maar zonder goede isolatie lekt warmte snel weg via gevel, zolder en vloer en dan lopen de stookkosten toch heel snel op.
De SEEH kan volgens Milieu Centraal impact hebben op driekwart van de woningen in Nederland, want dat percentage is op dit moment nog niet goed geïsoleerd. Voorwaarde voor het verkrijgen van subsidie is wel dat de activiteiten door een bedrijf moeten worden uitgevoerd en niet door de woningeigenaar zelf.

Slimme thermostaten

De SEEH houdt echter niet op bij het isoleren van een vloer, muur of dak. Huiseigenaren die minstens twee maatregelen hebben genomen, kunnen extra voordeel halen uit de aanvullende energiebesparende maatregelen die de SEEH benoemt. Zoals een thermostaat die het energiegebruik binnen de woning afstemt op het leefgedrag en die via een energiemanagementsysteem inzicht geeft in het gehele actuele energiegebruik in de woning. Ook in aanmerking komt een thermostaat waarmee een eigenaar de temperatuur van de afzonderlijke ruimtes in de woning kan regelen. Door energiebesparing te ondersteunen met slimme thermostaten, kan een woningeigenaar tot 20 procent besparen op zijn energierekening, die voor meer dan de helft (55 procent) wordt bepaald door verwarming.

Waterzijdig inregelen

Ook andere aanvullende energiebesparende maatregelen in de SEEH bieden woningeigenaren interessante mogelijkheden. Zo bedraagt het subsidiebedrag voor waterzijdig inregelen €60. In combinatie met een slimme thermostaat (zie kadertekst) levert dit de eigenaar naast een flinke besparing in totaal €100 op.

Voordelen op een rij

Naast de eenmalige subsidie profiteert een woningeigenaar ook van een structurele en significante besparing op de stookkosten én van een geavanceerd en altijd en overal te bedienen verwarmingssysteem dat veel gemak, controle en comfort biedt. De belangrijkste voordelen op een rij zijn:
• minder gasverbruik: door waterzijdig in te regelen in woningen kan volgens TNO om en nabij 10 procent op stookkosten bespaard worden. De Consumentenbond geeft aan dat met een goed ingeregelde cv-installatie al snel €100 bespaard kan worden, voor oudere woningen kan dat zelfs het dubbele zijn;
• meer comfort: is de keuken al warm, maar blijft de woonkamer koud? Duurt het lang voordat het hele huis op temperatuur is? Dan zijn de radiatoren niet goed op elkaar afgesteld. Waterzijdig inregelen zorgt voor in een aangenaam binnenklimaat;
• rust voor het oor: klanten die klagen over fluitende en ruisende leidingen hebben zeer waarschijnlijk een slecht ingeregelde cv-installatie in huis. Met waterzijdige inregeling zijn die hinderlijke geluiden verleden tijd;
• geen retourbezoek: waterzijdig inregelen is voor zowel de installateur als klant een relatief kleine investering. De klant bespaart energie en de installateur ook: de laatste hoeft minder vaak langs te komen om de symptomen van slecht ingeregelde installaties te verhelpen 

Kombi-TRV

Bij het waterzijdig inregelen van een cv-installatie biedt de Kombi-TRV van Honeywell Home prima mogelijkheden. Deze thermostatische radiatorafsluiter met ingebouwde drukregelaar biedt een robuuste oplossing die snel en eenvoudig te monteren is. Voor een optimale balans in de verwarmingsinstallatie is het alleen nodig de volumestroom van de radiatoren in
te stellen op de Kombi-TRV’s.

Training waterzijdig inregelen

Voor installateurs die waterzijdig inregelen (nog) beter onder de knie willen krijgen, organiseert Honeywell Home praktische trainingen. U leert het praktische onderscheid tussen statisch en dynamisch inregelen, de warmtebron af te stemmen op de warmtevraag, radiatoren, vloerverwarming en combinaties in te regelen en hoe waterzijdig inregelen succesvol te verkopen is. De trainingen zijn bedoeld voor medewerkers van cv-installatiebedrijven, zoals adviseurs, werkvoorbereiders en installatie- en servicemonteurs. Ze duren een halve dag, inclusief lunch. Dit najaar zijn er nog trainingen op 6 november en 11 december, beide in Amsterdam. Inschrijven kan door een mail te sturen naar cvspecialist@resideo.com.

Slimme thermostaat

De evohome Wi-Fi van Honeywell Home staat bovenaan de SEEH-lijst met aanbevolen thermostaten. Ook andere thermostaten van deze fabrikant passen binnen de subsidieregeling voor slimme thermostaten die energie te besparen, zoals de T6 Slimme thermostaat.