Stroomvertraging?

iz-1216-stekelige-vragen-nom-woningen-afb-iMet de Stroomversnelling beogen de aangesloten partijen om in een sneltreinvaart 111.000 woningen te renoveren tot Nul-op-de-Meter. Helaas ligt het programma ver achter op schema. De teller staat nu pas op een paar honderd. Wil Nederland wel aan de NOM-woning?

Bart Triep is werkzaam als Technisch Ontwikkelaar bij BAM Energy Systems. De bekende bouwer BAM was één van de ‘Founding Fathers’ van de Stroomversnelling in 2013. Partijen uit de bouwkolom en een aantal woningcorporaties spraken af om in 2020 111.000 woningen te hebben gerenoveerd tot Nul-op-de-Meter niveau. Bouwers konden in samenspraak met andere partijen uit de bouwkolom eigen concepten ontwikkelen en die gaan vermarkten.

Waarom moet Nederland eigenlijk aan de NOM-woning?
“Daarvoor zijn verschillende redenen. Allereerst dreigden de kosten van elektra en gas steeds hoger te worden. Vooral huurders in de sociale huursector merken dat in hun portemonnee. Door woningen te renoveren tot Nul-op-de-Meter houd je die kosten voor de toekomst beheersbaar. Daarnaast is de voorraad fossiele brandstoffen eindig. Met de NOM-woning zet je een toekomstbestendig concept neer. Het is daarmee tevens een belangrijke invulling van het Energieakkoord. Ten derde wordt het comfort verhoogd. We isoleren woningen, zodat bewoners van oude huizen bijvoorbeeld geen last meer hebben van tochtklachten. Tot slot zien de woningen er na de renovatie weer uit als nieuw, waardoor het woongenot toeneemt.”

Toch blijft het aantal NOM-renovaties achter bij de voorspellingen. Wil Nederland wel aan de NOM-woning?
“We hadden als Stroomversnelling een lastige start. Er moest een geheel nieuw concept worden bedacht, getest en in de markt worden gezet. Maar nu zit de vaart er in. Als BAM zijn we met meerdere projecten tegelijk bezig. Bovendien zijn er wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving, waardoor woningcorporaties meer zekerheid krijgen over de verrekening van de energieprestatievergoeding (EPV). Nu deze onzekerheid weggenomen is, hebben de corporaties aangegeven sneller nieuwe opdrachten te gaan verstrekken. Tot slot krijgen we ook zelf steeds beter ‘het kunstje’ onder de knie. We kunnen delen van het proces automatiseren. Over de gehele linie bekeken hebben we als Stroomversnelling nog wel een fikse inhaalslag te maken.”

Geef een reactie