Stop geknutsel met tie-wraps

iz-1116-beugelblunders-afb-i
Tie-wraps, u weet wel die plastic kabelbinders, zijn niet geschikt om te dienen als volwaardig alternatief voor het beugelen van leidingen. Dat zegt Ron Bosch, Senior Docent ‘Installatie Technologie’ aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en eigenaar van Technisch Ingenieurs Adviesbureau Bosch te Rosmalen.

Een elektrakabeltje vastmaken om te zorgen dat deze op zijn plaats blijft, okay. Maar het bundelbandje of trekbandje zoals een tie-wraps ook wel wordt genoemd, is niet geschikt voor het permanent beugelen van gas- of waterleidingsystemen. Toch komen dit soort bevestigingsmethodes nog heel vaak voor. Als bouwer dien je te voldoen aan de drinkwaterwetgeving volgens NEN 1006 en de VEWIN waterwerkbladen en voor gasleidingen aan de NEN1078. Beugelen met tie-wraps is geen toegestane manier van beugelen volgens Kiwa en het Waterleidingbedrijf.

Excessen

Ik heb zelf wel meegemaakt als adviseur dat een installateur de leidingen onder de vloer met tie-wraps aan elkaar had vastgemaakt in plaats van met beugels. Dus in de kruipruimte, die feitelijk na oplevering niet meer toegankelijk is. Dit is geen unicum. Installateurs halen wel vaker dit soort fratsen uit, puur om de prijs te drukken. Een gemiste kans, waarmee een installateur zichzelf ook nog eens in de voet schiet. Het is ontoelaatbaar dat er op deze manier wordt geknutseld. Voordat je het weet krijg je te maken met wateroverlast of nog erger, ontstaan er levensgevaarlijke situaties. En het verhoogt de kans op kostbare hersteloperaties. Per woning kunnen die al snel rond de 10.000 euro bedragen.

Geef een reactie