Tiny Houses in opkomst in Nederland

iz-1116-slimme-huisvesting-met-tiny-houses-afb-iKleine woningen, daar draait het in de Tiny House beweging om. Hele kleine huisjes met soms een oppervlakte van nog geen 10 m2. Het bijzondere aan een Tiny House is dat deze volledig als woning ingericht wordt. Zo zit er een volwaardige keuken in, een badkamer, vaak een slaapvide met functionele trapkast en de nodige slimme technieken om een energiezuinig en comfortabel huis te realiseren. Tiny Houses zijn verplaatsbaar en dit is volgens Gerard Dijkstra van Mill Home het geheim van de beweging. Het geeft een gevoel van vrijheid om je huis te kunnen verplaatsen en niet ‘vast’ te zitten aan een hypotheek.

Ontstaan

De Tiny House Movement is in 2008 ontstaan in Amerika. Toen de financiële crisis in alle hevigheid losbarstte, kon menig Amerikaan zijn hypotheek niet meer betalen en raakte daardoor zijn huis kwijt. Dit is de reden dat men kleine huisjes op wielen ging bouwen. Deze werden vaak al voor $ 30.000 door zelfbouwers gerealiseerd. In Amerika is het een waar fenomeen geworden. Er wonen daar nu tienduizenden mensen in Tiny Houses. Als we naar de jaren voor 2008 kijken, bestonden er natuurlijk al veel meer kleine woonvormen. Neem bijvoorbeeld Japan waar al sinds jaar en dag slim met ruimte wordt omgegaan, wat hoogwaardige architectonische ‘Tiny Houses’ heeft opgeleverd.
In het Westen is men vanaf pakweg 1975 steeds grotere huizen gaan bouwen. We zijn daar aan gewend geraakt. In andere werelddelen zoals Afrika, Zuid-Amerika & Azië zijn ‘Tiny’ woningen voor velen altijd de norm geweest.

Geef een reactie