Ketelleed?

Consumenten kunnen binnenkort via de Consumentenbond een cv-ketel aanschaffen. De bond gaat alleen de beste ketels uit haar test aanbieden. ‘Die zullen worden geïnstalleerd door een betrouwbare vakman met het OK CV-kwaliteitslabel en voor een eerlijke prijs’, aldus de bond. Installateurs zijn minder te spreken over het initiatief. Volgens Joyce Donat van de Consumentenbond hoeven ze zich geen zorgen te maken.

“Ik hoop dat we als installateurs toch niet de prijs laten bepalen door de Consumentenbond.” Henk Nijman, eigenaar van Nijman Installatie & Onderhoud maakt zich zorgen. Hij vindt het collectieve platform voor cv-ketelverkoop van de Consumentenbond geen goede ontwikkeling, schreef hij onlangs op de Facebook-pagina van Installatienet. Terecht of onterecht? IZ sprak met de Consumentenbond om verduidelijking te krijgen.

Hebben jullie de afgelopen jaren veel klachten gekregen over de prijs en installatie van cv-ketels dat jullie dit inkoopplatform in het leven hebben geroepen?
“Veel mensen oriënteren zich via onze cv-ketel test online op de aanschaf van een nieuw exemplaar. Als ze vervolgens een installateur benaderen, krijgen ze bij de installatie regelmatig te maken met allerlei bijkomende kosten bovenop de eerder lage geoffreerde prijs of met bedrijven die hun een andere cv-ketel adviseren, omdat ze de gekozen ketel niet installeren. Daarnaast krijgen wij signalen binnen dat het nogal kan schelen wie de ketel installeert en onderhoudt. De ene monteur is beter dan de andere. Dat kan consequenties hebben voor de veiligheid, denk aan het CO-gevaar en het energiegebruik. Als de ketel niet goed is ingeregeld, jaag je de consument op kosten.”

Jullie hebben naar aanleiding van deze klachten een CV-ketelcollectief opgestart, een online inkoopplatform voor consumenten. Hoe staat het met de belangstelling?
“We zijn enkele weken geleden begonnen en de belangstelling is groot. Het maximale aantal mensen, 9000, heeft zich al aangemeld. Vooralsnog is dit een pilotproject. We gaan later dit jaar evalueren of we ermee doorgaan en zo ja in welke vorm.”

Zijn er al cv-ketels geïnstalleerd?
“Nee, we hebben belangstellenden net een aanbod gedaan. Ze kunnen nu bepalen of ze ermee akkoord gaan of niet, pas daarna worden daadwerkelijk ketels geïnstalleerd.”

Wat vinden fabrikanten die minder goed scoren in jullie cv-test van jullie platform?
“We hebben nog geen reacties gekregen. Door de jaren heen zijn we er wel aan gewend geraakt dat fabrikanten die slecht scoren, klagen over de test en de winnaars ermee pronken.”

Hebben installateurs zonder OK CV kwaliteitslabel al van zich laten horen?
“Nee, maar voor alle duidelijkheid: we willen niet beweren dat (alle) installateurs zonder keurmerk slecht zijn. Tussen de installateurs zonder OK CV certificaat lopen natuurlijk ook prima vakmensen rond. Alleen weet je als consument niet of een installateur okay is en het keurmerk geeft houvast. Wij denken dat we onze doelgroep meer garantie op kwaliteit kunnen bieden, als een gecertificeerde installateur langskomt.”

Met hoeveel installateurs zijn jullie al een samenwerking aangegaan?
“We doen op dit moment zaken met één installatiebedrijf met landelijke dekking.”

We hebben op onze Facebookpagina een peiling gehouden. Installateurs maken zich zorgen dat jullie straks de prijs gaan bepalen en een deel van de markt overnemen…
“Die angst is ongegrond. Wij willen een landelijke dekking garanderen en richten ons voornamelijk op online shoppers. Er blijft voldoende ruimte over voor lokale en regionale installateurs. Ik kan me goed voorstellen dat veel klanten juist liever aankloppen bij een installateur uit hun vertrouwde omgeving. Bovendien zitten wij niet ver onder de marktprijs, dus…”

Lopen jullie trouwens niet achter de feiten aan? Nederland wil van het gas af en jullie starten een cv-ketel platform op…
“Als consumenten de overstap willen maken naar een duurzame installatie kunnen ze een warmtepomp koppelen aan de cv-ketel. Zo krijg je een hybride systeem. Ze kunnen dan altijd nog later beslissen of ze helemaal van het gas af willen. Ons concept is dus future proof.”

Tot slot: overwegen jullie om ook een soortgelijk platform voor warmtepompen op te gaan zetten?
“Ja. We gaan de komende tijd warmtepompen testen en verwachten binnen een jaar met een zelfde soort formule te komen.”