WKK op houtpellets

Pelletkachel of ketel?

Houtpellets kunnen gebruikt worden in kachels of ketels. De grootte en het vermogen van de kachel of ketel kunnen, afhankelijk van de functie en toepassing, zeer sterk verschillen. Pelletkachels staan opgesteld in een (woon-) ruimte, zijn voorzien van een kleine voorraad pellets en hebben een raam waardoor de vlam zichtbaar is. Het vermogen van dergelijke kachels varieert tussen de 4 à 12 kW. Onder de voordelen kunnen we bijvoorbeeld de automatische ontsteking, de constante temperatuur en het gebruiksgemak scharen en uiteraard de afwezigheid van stof en vuil die gepaard gaat met een klassieke houtkachel.

Pelletketels

Waar de pelletkachel inmiddels aardig is ingeburgerd, geldt dat nog niet voor de pelletketel. Deze voorziet een CV-installatie (bestaande uit radiatoren, vloer- of wandverwarming of een combinatie) van warmte. De ketel wordt op zijn beurt automatisch voorzien van brandstof uit een grote pellet opslagbunker. De pellets worden via een zuigsysteem over een afstand tot 20 meter getransporteerd. Bij deze ketels is het van belang om goed en regelmatig onderhoud te plegen.

Prijsklassen

Budget ketels, veelal afkomstig uit Oost- en Zuid-Europa, zijn vooral goedkoop. Er kleven echter een aantal nadelen aan. Zo is er zelden sprake van hoogwaardige verbranding en moet de gebruiker handmatig de brander en warmtewisselaar reinigen en as verwijderen. Deze ketels dienen doorgaans enkele keren per maand volledig gereinigd te worden. Het moge duidelijk zijn dat deze ketels, qua gebruikersgemak en rendement, niet op kunnen boksen tegen bijvoorbeeld, een aardgasketel.

Geef een reactie