Energieregisseur

Energiebesparing was al belangrijk maar krijgt steeds meer impact. Zo meldde Uneto-VNI laatst nog dat de installateur in de nabije toekomst de rol van energieregisseur moet gaan oppakken. Eén van de motivaties daarvoor is dat hij ook ná aanleg nog bij de installatie betrokken is en deze verder kan optimaliseren. Een goed voorbeeld van hoe dit in zijn werk zou kunnen gaan, is beschreven in het artikel ‘Installatiescan van scholen’. Zoals bekend functioneren veel installaties in scholen niet optimaal. Ze zijn niet goed afgesteld en/of draaien wanneer dit niet nodig is.

Door een installatiescan uit te voeren kan een installateur op eenvoudige en rendabele wijze de werking van deze installaties controleren dan wel verbeteren en daarmee zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing en verbetering van het binnenmilieu in de scholen.
Uneto-VNI kwam laatst ook met een nieuwtje: de online toolbox ‘Kennis van koolmonoxide’. Weliswaar geen hulpmiddel om energie te besparen maar om gasinstallaties veilig te maken of te houden. De toolbox, die overigens alleen door leden te raadplegen is, bevat onder andere checklists en technische informatie waardoor de monteur niet vergeet bepaalde onderdelen na te kijken en het samenspel van alle installatie-onderdelen te beoordelen.
In deze special over meten en regelen passeren nog meer hulpmiddelen de revue, zoals rookgasanalysers en warmtebeeldcamera’s. Voor de hedendaagse (en toekomstige) installateur zijn dit onmisbare gereedschappen, zeker als hij ambities heeft om energieregisseur te worden. Iets wat overigens niet alleen voor grote installatiebedrijven is weggelegd, maar ook voor middelgrote en kleine installateurs, aldus de branchevereniging.

Geef een reactie