WKK op houtpellets

Nederland loopt langzaam maar zeker warm voor houtpellets. Dat zijn kleine cilindertjes van zuiver hout met een zeer hoge energie inhoud die gebruikt worden in speciale kachels of ketels. Houtpellets bieden veel voordelen voor de gebruiker en het milieu. Dankzij de modernste condensatietechnologie wordt het mogelijk om het maximale rendement uit deze brandstof te halen. Recentelijk is een nieuwe belangrijke stap gezet: met pellets kan nu naast warmte ook elektriciteit worden opgewekt. Deze WKK is zowel in te zetten in de woonomgeving als op klein zakelijk en industrieel niveau.

 

Houtpellets bieden zowel milieutechnische als financiƫle voordelen. Ze worden over de hele wereld geproduceerd, inclusief Nederland. De energie die nodig is om pellets te produceren, bedraagt ongeveer 3% (ten opzichte van 10% bij aardgas) op mondiaal niveau. Deze twee aspecten zijn belangrijk als we de energiebalans opmaken. De CO2-balans voor houtpellets is zeer gunstig: er komt ongeveer 80% minder CO2 vrij bij de productie van pellets in vergelijking met gas en zowat 90% minder ten opzichte van stookolie. In de strijd tegen de klimaatverandering, is het gebruik van houtpellets dan ook een belangrijk wapen.

Alternatief voor gas

Houtpellets zijn afkomstig uit een na-groeibare (hernieuwbare) grondstof. Door duurzaam bosbeheer zijn we zeker van een voortdurende bevoorrading. Als we pellets vergelijken met houtblokken voor verwarming, dan is de keuze voor pellets absoluut beter: pellets zijn gegarandeerd droog, uit zuiver hout en de invloed van de gebruiker is, wat de verbrandingsregeling betreft, volledig uitgeschakeld. Hierdoor zijn we zeker dat het rendement hoger is en de emissies lager zijn. Door met houtpellets te verwarmen, vervallen de aansluitingskosten voor de gasmeter en de lasten voor het vaste maandelijkse gebruik die hieraan verbonden zijn. De kostprijs van pellets is zeer stabiel en voor huishoudelijk gebruik en kleine installaties is die gunstiger dan gas.

Geef een reactie