Verduurzamen

Op de klimaatconferentie in Parijs ondertekende Nederland samen met 194 andere landen een bindend klimaatakkoord. Het streven is om samen voor 2050 de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 80% terug te dringen. Er ligt al sinds 2013 een energieakkoord en in januari van dit jaar hebben 180 partijen het nationale grondstoffenakkoord ondertekend. Dit vraagt om ingrijpende veranderingen en een proactieve houding van overheid, bedrijfsleven en burgers. Hoe kijkt Technische Unie als groothandel in technische installatiematerialen voor bouw, installatie en industrie
tegen deze problematiek aan?


Onze leefwereld verandert en we staan voor een grote fysieke en sociale opgave. De groeiende wereldbevolking werkt luchtverontreiniging, verkeersproblemen en wateroverlast in de hand. Die druk zal alleen maar verder toenemen. De wereldbevolking blijft groeien. Grondstoffen raken op, het klimaat verandert en landbouwopbrengsten nemen af. De noodzaak om te verduurzamen is groter dan ooit.

Van alternatief naar conventioneel

De markt voor duurzaam gewonnen energie groeit en is sterk in ontwikkeling. De markt groeit door de strengere wet- en regelgeving en door de toenemende interesse in kostenbesparing en comfortverhoging. De totale markt voor zonnecellen inclusief montage in 2015 wordt geschat op 2,6 miljard [1] euro en zal de komende jaren blijven groeien. De verwachting voor warmtepompen is dat het volume het komende jaar zal verdrievoudigen [2]. Het energieaandeel dat wordt gemaakt uit biomassa neemt de komende vijf jaar toe van drie naar acht procent [3]. De toekomst is een wereld waar decentraal opgewekte energie zo efficiënt mogelijk ingezet wordt en lokaal opgeslagen wordt voor gebruik op een later tijdstip.

Samen met de klant

Technische Unie wil haar klanten actief helpen in de omschakeling naar een duurzame(re) wereld.
MVO Coördinator Ariane van Dijk: “Dit doen we door te informeren over en te voorzien in duurzame oplossingen. Duurzame producten zijn gemakkelijk vindbaar in ons artikelbestand en we bieden onze klanten via onze website actief duurzame alternatieven aan voor bestaande producten. De rol van de bouw- en installatiebranche verandert en wij veranderen mee. Op weg naar een energieneutraal 2050 nemen we onze verantwoordelijkheid. Dat doen we weloverwogen en stap voor stap. We delen onze kennis met onze leveranciers en onze klanten. We geven informatie, advies en ondersteuning. Niet alleen op het gebied van onze producten, maar ook op het gebied van duurzame mogelijkheden en totaaloplossingen.”

CO2-reductie zorgt voor onzekerheid

De richtlijn over het percentage CO2 dat gereduceerd moet worden is helder, maar over hoe we dit samen moeten gaan realiseren zijn de meningen verdeeld. Kijken we naar energiezuinig bouwen, dan is de Trias Energetica de meest toegepaste strategie. Deze strategie volgt drie stappen:
1. Beperk de energievraag
Deze stap is gericht op de bouwkundige schil. Door een goede isolatie, een hoge luchtdichtheid, aandacht voor de beglazing en een doordachte compartimentering kan er al veel gewonnen worden.
2. Gebruik energie uit reststromen en uit hernieuwbare bronnen
Energie uit reststromen komt bijvoorbeeld uit warmteterugwinning of restwarmte. Onder energie uit hernieuwbare bronnen vallen zonne-energie, windenergie, energie uit warmtepompen en warmte-koude-opslag.
3. Indien gebruik van eindige (fossiele) energiebronnen onvermijdelijk is, gebruik ze dan zeer efficiënt en compenseer dit op jaarbasis met 100% duurzame energie
Bij deze laatste stap is het zaak om installaties en verlichting zo efficiënt mogelijk te laten werken en de gebruikte fossiele brandstoffen te compenseren met duurzaam gewonnen energie.

Verbinden is de sleutel

De vraag naar technische installaties in combinatie met slimme systemen stijgt. Slimme woningen en werkplekken zijn al lang geen toekomstmuziek meer. Apparaten communiceren met elkaar en staan in contact met hun omgeving. Slimme systemen, producten en diensten analyseren hun omgeving om vervolgens op basis van de verkregen gegevens zelf beslissingen te nemen op een voorspellende of adaptieve manier. Met IoT (Internet of Things) worden sensoren aan elkaar én aan het internet gelinkt en is het mogelijk om niet alleen het energiegebruik, de temperatuur en de vochtigheidsgraad te meten, maar kan bijvoorbeeld ook al worden vastgesteld of en wanneer houtrot of betonrot zou kunnen ontstaan. Om tot een energieneutraal gebouw of tot een energieneutrale woning te komen is op de eerste plaats een combinatie van technologieën nodig, maar met alleen technische innovaties halen we de CO2-doelstelling niet. Het politieke kader wordt steeds verder aangescherpt. Er is behoefte aan een ander type bedrijven en nieuwe businessmodellen. Energie kost straks geen geld meer, het levert geld op. En eindgebruikers, zullen moeten leren bewuster om te gaan met energie.

De installateur moet alles kunnen

Het gevolg van de groeiende markt voor duurzaam gewonnen energie, de toenemende vraag naar technische installaties in combinatie met slimme systemen en de eis om zo energieneutraal mogelijk te bouwen is een veranderende rol van de installateur.
De installateur van nu is van alle markten thuis, weet veel over nieuwe technologieën en is bovendien in staat om ingewikkelde berekeningen te maken. De mensen die werken in de bouw- en installatiesector zijn de mensen die onze leefwereld duurzamer moeten gaan maken.

Wat doet Technische Unie zelf?

Technische Unie levert niet alleen duurzame producten, diensten en advies. Ook binnen de eigen organisatie speelt duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen een grote rol. “Niet omdat het moet, maar omdat het in ons DNA zit”, vertelt Ariane van Dijk, MVO Coördinator van de technische groothandel. “We zijn continu bezig met het verduurzamen van onze eigen bedrijfsvoering. We kijken naar onze kantoren, servicecentra, distributiecentra en onze vervoersmiddelen. We letten op onze afvalproductie en werken samen met onze ketenpartners aan het terugdringen van de afvalstroom. Het is ons gelukt om onze CO2-uitstoot binnen vijf jaar met 20% te reduceren. Hiervoor kregen we een Lean&Green-Award. We hebben een deel van de dakbedekking van ons distributiecentrum in Alphen vervangen voor een innovatieve dakbedekking met een toplaag van natuursteenkorrels die de lucht zuiveren van giftige NOx-deeltjes. We voeren het FIRA-certificaat. We vragen aandacht voor het afvalprobleem door het sponsoren van de schoonste expeditie ooit: Clean2Antarctica. We bieden werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.”

Informatie, advies en ondersteuning

En daar wil Technische Unie de installateur van nu bij ondersteunen. De groothandel neemt de verantwoordelijkheid om samen met haar leveranciers de klanten te helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Samen met haar leveranciers geeft ze klanten inzicht in het brede assortiment aan duurzame producten, oplossingen en diensten.
Technische Unie informeert over en ondersteunt bij het verduurzamen van woningen, gebouwen, kantoren en industrieën. Door te adviseren over de mogelijkheden van technische installaties, groene stroom en intelligente systemen en het leveren van de bijbehorende producten en logistieke diensten. Maar ook door de kennis over nieuwe toepassingen toegankelijk en begrijpelijk te maken.
Verbinden is de sleutel. Installaties worden complexer; bezit verschuift naar gebruik; Internet of Things biedt kansen, maar vraagt ook om het aanleren van nieuwe technieken. Technische Unie wil een partner zijn die over de traditionele scheidslijnen heen kijkt. Een partner die kan verbinden: de installateur aan de leverancier, E aan W, product aan informatie en informatie aan kennis, vraag aan aanbod, slim aan duurzaam, heden aan toekomst 

Bronnen
1. Nationaal Solar Trendrapport 2016
2. Dutch Heatpump Association
3. Het Energieakkoord