Goede vakmensen gezocht

Goed personeel vinden. Kennis op orde hebben. Dag en nacht met je mensen bezig zijn omdat het voelt als familie. Dít zijn volgens het echtpaar Haitsma de uitdagingen van het personeelsbeleid in een familiebedrijf. Met de 35 mannen en vrouwen die zij in dienst hebben is de band hecht. “De kernwaarden van het bedrijf zitten in de mensen die bij ons werken.”

Het is een mooie lenteavond als we Piet en Joke Haitsma in Rotterdam ontmoeten. Ze hebben de OTIB-masterclass ‘Werving & Selectie’ gevolgd; speciaal voor HRM’ers en leidinggevenden die op zoek zijn naar nieuw personeel. Dit is ook voor Piet en Joke een uitdaging. Want het bedrijf is op zoek naar goede vakmensen. Haitsma BV is een familiebedrijf onder de rook van Rotterdam. Een totaalinstallateur gericht op gas, water, sanitair, verwarming en luchtbehandelingsinstallaties. Maar ook het realiseren van nieuwe badkamers en toiletruimten en de aanleg en het onderhoud van cv-installaties behoren tot de specialismen van het bedrijf.

Geen slagers

Voor Piet Haitsma, voormalig directeur en nog steeds zeer betrokken bij ‘de zaak’, is de reden voor hun deelname aan de masterclass logisch: “Het is moeilijk om vakbekwaam personeel te vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld al meer dan een jaar een vacature voor een servicemonteur open staan. We stellen hoge eisen, maar dat is niet vreemd als je hoge kwaliteit wilt bieden. Mensen moeten de juiste papieren hebben en de juiste kennis. Betrouwbaarheid en gemotiveerdheid zijn ook belangrijke aspecten. Volgens mij zijn deze eisen niet te hoog. Maar de kandidaten lijken er gewoon niet te zijn!” Joke, werkzaam in de showroom en op de administratie, vult hem aan: “We hebben de afgelopen jaren voldoende mensen aan de deur gehad, hoor. Er waren bijvoorbeeld slagers, winkelpersoneel en chauffeurs die wel bij ons wilden komen werken. Maar die zoeken we niet. Techniek als hobby is voor ons niet genoeg!”