Standaard voor gebouwautomatisering

Overzichtelijke en persoonlijke bediening

Een andere reden voor de opkomst van de vergaande integratie bij gebouwautomatisering komt voort uit de wens van veel gebruikers en architecten. Zij willen niet langer een systeem waarbij op meerdere plekken in een ruimte aparte schakelaars, regelaars en thermostaten zijn aangebracht voor alle verschillende installaties. Met een integrale automatisering op kan men in elke ruimte alle bedieningen overzichtelijk in één ruimteregelaar onderbrengen. Dit bespaart uiteindelijk geld en arbeid, maar maakt ook het beeld in een kantoorruimte of woning veel rustiger. Bovendien is het met zo’n integrale automatisering mogelijk elke gebruiker de beschikking te geven over een persoonlijke bediening op zijn eigen apparaten, zoals smartphone, tablet en pc.

Substantiële energiebesparing door KNX

De hoogste energie-efficiëntie behaalt men dus door volledig integrale gebouwautomatisering; alleen al een volledige daglichtafhankelijke en op aanwezigheid geregelde verlichting verlaagt de energierekening met 40%. Door bij de automatisering van een gebouw de zonwering en individuele klimaatregeling in hetzelfde systeem te integreren, kan de besparing oplopen tot respectievelijk 50% en 60%.
Dit is enige jaren geleden al aangetoond door de universiteit van Bremen en wordt vandaag de dag in verschillende praktijkcases bevestigd. Vanwege het grote aantal KNX-gecertificeerde componenten voor klimaatinstallaties zijn de mogelijkheden om alle installaties integraal met KNX te installeren enorm. Adviseurs en installateurs kunnen momenteel kiezen uit meer dan 7.000 KNX-gecertificeerde producten op het gebied van verlichting, zonwering en klimaatregeling en dit aantal groeit nog steeds.

Speciale website HVAC

Voor die groeiende mogelijkheden voor klimaatinstallaties is er nu een aparte website met uitgebreide informatie over KNX-gecertificeerde HVAC-producten. Deze toont systeemvoorbeelden van verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen die met KNX te realiseren zijn. Ze zijn opgedeeld in zeven categorieën: temperatuurregeling individuele ruimtes, radiator- & vloerverwarming en koelplafonds, regeling voor fancoil units, interface naar energieopwekkings- & distributiesystemen, variabele volumestroomregelaar, ruimteafhankelijke ventilatieregeling & interface naar ventilatiesysteem en interface naar gedistribueerd airconditioningsysteem. Naast een selectie van systemen die via KNX koppelbaar zijn, staat er bij elke categorie ook een uitgebreide omschrijving van het type systeem. Zo kunnen bezoekers per categorie lezen in wat voor situaties zij de systemen kunnen gebruiken, welke eigenschappen de systemen bevatten en hoe ze werken.