Cool- and Hot-Fit

GF Piping Systems heeft onlangs een nieuw kunststof leidingsysteem op de Nederlandse markt gebracht. Volgens de fabrikant is Cool-Fit 2.0 een energiezuinige oplossing, die eenvoudig valt te installeren, geen last heeft van corrosie of condens en zowel gekoeld als verwarmd water kan transporteren. Die voordelen zijn voor een belangrijke deel te danken aan twee interessante innovaties: het leidingsysteem is voorgeïsoleerd en heeft een harde isolatielaag.

Wist u dat koelingapplicaties verantwoordelijk zijn voor 17% van ons mondiale energiegebruik? Gezien de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan, valt hier dus nog een enorme winst te behalen. Volgens GF Piping Systems ligt de toekomst van het koelen dan ook in meer efficiency en een langere levensduur van CFK- en HFK-vrije koelsystemen. Het hoeft geen verwondering te wekken dat de fabrikant grote mogelijkheden ziet voor natuurlijke koelstoffen, zoals propaan, ammoniak en CO2.

Rendement

Helaas wordt er volgens GF Piping Systems nog teveel gekeken naar het rendement van de koelunit en te weinig naar het rendement van het leidingsysteem erachter. Speciaal voor dit vraagstuk heeft de fabrikant Cool-Fit 2.0 ontwikkeld. Met dit leidingsysteem voor klimaatbeheersing gekoppeld aan een efficiënte unit is het rendementsverlies 30% lager, claimt de fabrikant.

Temperatuurrange

Het kunststof leidingsysteem is ontwikkeld voor het transport van gekoeld of verwarmd water in secundaire koel- of warmtesystemen van klimaatinstallaties. De mediumtemperaturen liggen bij deze toepassingen vaak tussen de 0°C en 60°C, precies waarvoor Cool-Fit 2.0 ontworpen is. “Het leidingsysteem is dus niet alleen interessant voor koeloplossingen, maar ook voor verwarming met LTV-systemen”, vertelden installateurs die bij de lancering aanwezig waren.