Standaard voor gebouwautomatisering

Op de ISH in Frankfurt was ook de KNX Association weer vertegenwoordigd. De eigenaar van de wereldwijde standaard voor gebouwautomatisering presenteerde daar haar HVAC-oplossingen, waarvoor steeds meer mogelijkheden voorhanden zijn. In een veel grotere stand dan tijdens de vorige editie waren ook 12 prominente KNX-fabrikanten aanwezig. Naast nieuwe HVAC-oplossingen lanceerde de organisatie een microsite en een speciale folder over KNX op de markt voor klimaat(na)regeling.

KNX zette de introductie van de nieuwe HVAC-oplossingen tijdens de tweejaarlijks georganiseerde vakbeurs ISH kracht bij met verschillende presentaties over haar mogelijkheden in de regeling van klimaat en verwarming. De afgelopen jaren manifesteert de vereniging zich steeds vaker als busprotocol op het gebied van klimaat(na)regeling door gelijktijdig de E- en de W-installaties uit te voeren. Deze opkomst heeft vooral te maken met de toenemende energie-eisen vanuit de Europese regelgeving.

Toenemende Europese regel­geving

Wie binnen een woning of gebouw de verlichting, zonwering én klimaatinstallaties binnen één systeem integraal automatiseert, behaalt de meeste ‘punten’ en de grootste energie-efficiëntie. Het gebruik van één automatiseringssysteem voor het (na)regelen en besturen van zowel de E- als de W-installaties staat ook expliciet beschreven in de Europese norm EN 15232. Een gebouw met energie-efficiëntieklasse A heeft volgens de EN 15232 een volledig integrale gebouwautomatisering voor verlichting en klimaat. Maar ook de eisen voor een hoge Breeam- of LEED-classificering schrijven voor dat er één integrale automatisering moet zijn die verlichting, zonwering en klimaatinstallaties als één systeem laat samenwerken.