Plug&play

Fabrikanten zoeken elkaar steeds vaker op om gezamenlijk een duurzame totaaloplossing aan te bieden. Warmtepomp, wtw-ventilatie-unit, boilervat, zonnepanelen…ze worden als één module op de markt gebracht, vaak met één partij als aanspreekpunt. Het zijn oplossingen die nul-op-de-meter-woningen dichterbij brengen.

In de maartuitgave hebben we al aandacht besteed aan de Energy Bar van Nefit: een kolom die aan de gevel van een woning wordt gemonteerd en alle installatiecomponenten bevat voor een compleet klimaat- en warmwatersysteem. Op de onlangs gehouden beurs Building Holland kwamen we twee soortgelijke plug&play-oplossingen tegen. Zijn het vooral de fabrikanten die de installatiemarkt ingrijpend gaan veranderen?

De Wattz-in van Alklima

Voorgemonteerde modules

Ja, zo horen we bijvoorbeeld bij Alklima/Mitsubishi Electric. ‘De technische kennis bij de uitvoerende partijen in de markt neemt af. Bij fabrikanten is die kennis nog wel aanwezig en daar moeten dus de innovaties vandaan komen waarmee de doelstellingen voor een duurzamere samenleving kunnen worden gerealiseerd.’
Die innovaties zijn steeds vaker voorgemonteerde modules met verschillende op elkaar afgestemde installatiecomponenten, inclusief leidingwerk en kanalen. Heel eenvoudig gezegd hoeft alleen de stekker nog in het stopcontact te worden gestoken en de betreffende woning ‘draait volledig energieneutraal’. Enkele voordelen: één aanspreekpunt, installatiegemak, minder leidingwerk en minder kans op faalkosten.