Regenpijp los van riolering

Hoe plaats je een regenwatersysteem?

Naast het advies aan de klant zal de installateur het regenwatersysteem uiteindelijk gaan plaatsen. In de praktijk betekent dit het afkoppelen van de regenpijpen. Het eenvoudigst is om een centraal filter te monteren in de ringleiding. Daarbij is het verval in de leiding van belang. Vervolgens wordt de tank geplaatst. Dat kan een waterzak in de kruipruimte zijn, een kunststof tank of een betonnen put. Er zijn ook platte tanks leverbaar die minder diep en eenvoudiger in te graven zijn.
Dan wordt er een mantelbuis naar het gebouw gelegd, waardoor de kabels en leidingen getrokken kunnen worden. Binnen in het gebouw wordt de besturing gemonteerd. Vaak zijn dit prefab kant-en-klare systemen, qua afmetingen en opbouw vergelijkbaar met het formaat van een kleine geiser. Vervolgens wordt een aansluiting gemaakt op het drinkwaternet, dat het systeem voedt in een periode van droogte als de regenwatertank leeg mocht raken. Ten slotte worden de aftappunten (wc’s, wasmachines en tuin) aangesloten op een aparte secundaire leiding en het regenwatersysteem is klaar.
Een goed regenwatersysteem is gebouwd conform de technische voorschriften van de EN1717 en voorzien van een Belgaqua en Kiwa certificaat.

Training

Installateurs die vragen hebben over de nieuwe Waterwet, over de hemelwaterverordening of die zich willen scholen om oplossingsgericht met de vraag van de particulier aan de slag kunnen, kunnen terecht bij Dyka, Wavin of het trainingscenter van GEP: info@regenwater.com

De installateur

Er zullen nu en in de toekomst steeds meer perceeleigenaren aankloppen met vragen bij installateurs. Over het afvoeren van regenwater én hergebruik van regenwater. Het ontwerp, de montage en de installatie van het afvoeren van regenwater is aan het verschuiven. Hierdoor verschuift het werk naar de installateur toe. Van de straat naar de tuin en het gebouw. Installateurs zullen zich moeten inlezen in de nieuwe wet en de verordening. Meegaan met de tijd. Goed voorbereid zijn om niet alleen alle vragen van perceeleigenaren te kunnen beantwoorden, maar ook te kunnen uitvoeren. Er komt namelijk veel werk aan voor installateurs.

Oplossing

Er zijn al diverse systemen op de markt die inspelen op de vraag van de perceeleigenaar als hij zijn regenwater moet afkoppelen. Drainage, buffering en infiltratie zijn hiervoor de sleutelwoorden. Met het gebruik van een infiltratiesysteem wordt het opgevangen regenwater zo snel mogelijk de grond in geïnfiltreerd. Steeds meer perceeleigenaren die verplicht worden tot het doen van investeringen om het regenwater af te koppelen, zullen van die gelegenheid gebruik maken om dan echt iets met het regenwater te gaan doen. Ze gaan hun regenwater gebruiken voor het besproeien van de tuin, het doorspoelen van het toilet en de wasmachine. Dit sluit mooi aan bij milieuverantwoord watermanagement 

Auteur: ing. Fred Prins, technisch directeur GEP Water BV en lid van commissie bij Waterschap Hollandse Delta

Geef een reactie