Regenpijp los van riolering

Waterschappen

Inmiddels hebben we al een aantal decennia te maken met die hevige regenbuien. Het is gebleken dat het riool de grote hoeveelheid water dat valt niet aan kan. Hierdoor stroomt vuil rioolwater in het oppervlaktewater, met alle gevolgen van dien.
De waterschappen hebben van de overheid de opdracht gekregen om de watersystemen van alle deelgebieden in kaart te brengen. Kunnen zij de verwachte neerslag aan en waar zullen problemen ontstaan? Er wordt namelijk 50% meer intense neerslag verwacht, zo blijkt uit de klimaatscenario’s voor 2050 van het KNMI.
De extremen van het klimaat worden in de stedelijke gebieden nog eens verstrekt. Daar is dermate veel bebouwd en verhard dat het regenwater niet snel genoeg meer afgevoerd kan worden. Met wateroverlast en grote economische schade tot gevolg. De verwachting is dat de waterschappen een beroep gaan doen op de gemeenten. Zo worden de gemeenten geconfronteerd met hoge extra kosten. En daardoor zullen steeds meer gemeenten een beroep gaan doen op perceeleigenaren. Particulieren zullen aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de Waterwet. De hemelwaterverordening zal steeds meer in werking worden gesteld. Particulieren moeten het regenwater opvangen op hun eigen perceel.

Klimaatadaptatie

40% van de Nederlandse bevolking woont in die stedelijke gebieden. Een groot aantal mensen wordt dan ook bedreigd door extreme regenbuien met waterschade als gevolg. De combinatie van verharde oppervlakten (verstedelijking) en klimaatverandering vraagt om klimaatadaptatie: de fysieke omgeving moet worden aangepast.
Overheden hebben de eindverantwoordelijkheid over de ruimtelijke ordening. Inmiddels spelen zij samen met particulieren een vooraanstaande rol in het aanpassen van de fysieke omgeving door de gevolgen van de klimaatverandering. Er zijn diverse programma’s opgesteld, convenanten gesloten en samenwerkingen opgezet met koepelorganisaties van de provincies, gemeenten en waterschappen. Gezamenlijk vinden zij dat klimaatadaptatie noodzakelijk is en hoog op de bestuurlijke agenda moet staan.

De praktijk

Nu klimaatadaptatie op de agenda staat, krijgen particulieren langzaam aan te maken met de nieuwe Waterwet. Met name de plaatsen die te maken hebben gehad met extreme wateroverlast, beginnen te werken met de hemelwaterverordening.
Zo heeft bijvoorbeeld de gemeente Laren op 27 mei 2015 een beleids- en actieplan Wateroverlast vastgesteld. Deze maatregelen hebben onvoldoende effect wanneer het regenwater van perceeleigenaren ook in het riool terecht komt. Daarom wordt inmiddels óók ingezet op verplicht afkoppelen en bergen van hemelwater op het eigen terrein. Die verplichting geldt voor alle perceeleigenaren in de gemeente Laren.

Geef een reactie