Dakdekken

Huub Kamp is als zzp’er actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ bericht hij sinds oktober 2016 over zijn wonderlijke belevenissen in den vreemde. Dit keer: dakdekken in ‘La douce France’.

Dit verhaal gaat over het vervangen van de kapotte leien op een schuur in de Bourgogne. Deze was meer dan 20 meter lang en zeker 10 meter hoog. Samen met mede zzp’er Marcel zou ik de klus klaren. Er waren geen leihaken op het dak. Met meegenomen lange ladders en houten latten zouden we zelf een veilige klimconstructie maken.

Lange L

Het idee was een soort L te maken van de houten latten en die vervolgens over de nok van de schuur te hangen. Zo zouden we op een veilige wijze aan één van de dakkanten kunnen werken.
De L moest aan de lange zijde zeker 6 meter lang zijn en aan de korte zijde slechts 2 meter. Een flink gevaarte dat we met grote moeite omhoog en over de nok wisten te krijgen. Daarna zijn we aan het werk getogen. Ik nam het deel vanaf de nok naar beneden voor mijn rekening en Marcel werkte vanaf goothoogte naar boven.

Hoogtevrees

Eenmaal in de nok, zegt Marcel dat hij de ladder die tegen de dakrand staat, op een andere plaats nodig heeft. Ik zeg “okay” en realiseer me daarna dat ik nu volkomen alleen op 10 meter hoogte zit. De ladder is mijn enige ontsnappingsmogelijkheid, en die is nu weg. Het koude angstzweet breekt mij uit en ik roep naar Marcel dat hij de ladder terug moet zetten. Gelukkig hoort hij me nog en klim ik even later naar beneden om op adem te komen.