Plug&play
Fabrikanten zoeken elkaar steeds vaker op om gezamenlijk een duurzame totaaloplossing aan te bieden. Warmtepomp, wtw-ventilatie-unit, boilervat, zonnepanelen…ze worden als één module op de markt gebracht, vaak met één partij als aanspreekpunt. Het zijn oplossingen die nul-op-de-meter-woningen dichterbij brengen.
In de maartuitgave hebben we al aandacht besteed aan de Energy Bar van Nefit: een kolom die aan de gevel van een woning wordt gemonteerd en alle installatiecomponenten bevat voor een compleet klimaat- en warmwatersysteem. Op de onlangs gehouden beurs Building Holland kwamen we twee soortgelijke plug&play-oplossingen tegen. Zijn het vooral de fabrikanten die de installatiemarkt ingrijpend gaan veranderen?
Voorgemonteerde modules
Ja, zo horen we bijvoorbeeld bij Alklima/Mitsubishi Electric. ‘De technische kennis bij de uitvoerende partijen in de markt neemt af. Bij fabrikanten is die kennis nog wel aanwezig en daar moeten dus de innovaties vandaan komen waarmee de doelstellingen voor een duurzamere samenleving kunnen worden gerealiseerd.’
Die innovaties zijn steeds vaker voorgemonteerde modules met verschillende op elkaar afgestemde installatiecomponenten, inclusief leidingwerk en kanalen. Heel eenvoudig gezegd hoeft alleen de stekker nog in het stopcontact te worden gestoken en de betreffende woning ‘draait volledig energieneutraal’. Enkele voordelen: één aanspreekpunt, installatiegemak, minder leidingwerk en minder kans op faalkosten.
Volledig energieneutraal
LG introduceerde op Building Holland een energiemodule bestaande uit een warmtepomp, zonnepanelen, sanitair warm water, ventilatie, energieopslag en energiemonitoring. Optioneel is een op maat gemaakte softwareoplossing leverbaar voor het bedienen van deze module. Eventueel kan de module nog worden uitgebreid met een accu om zonne-energie in op te slaan. Op die manier is de huisbewoner al voorbereid op 2020 als de salderingsregeling naar verwachting drastisch wordt versoberd. Een bijzonderheid is dat bij de pv-panelen geen lijnen lopen tussen de cellen. Daardoor is het rendement volgens LG beduidend hoger dan bij een doorsnee pv-paneel. Richard de Waal, Directeur Air Solutions bij LG Electronics Benelux: “Onze oplossing zorgt ervoor dat een woning volledig energieneutraal en gasloos kan worden gemaakt.
Gepatenteerde dakkap
Alklima/Mitsubishi Electric brengt een soortgelijke module zonder pv-panelen op de markt (Wattz-in) maar met een speciale constructie voor de buitenunit van de warmtepomp (Wattz-up). Deze wordt in een gepatenteerde dakkap geplaatst.
Dankzij een liftsysteem is deze unit van binnenuit te monteren en te onderhouden, waarna hij naar zijn plaats terug getild wordt. De Wattz-up wordt prefab geleverd compleet met wtw-aansluitingen, condensafvoer en koelleidingen. De dakkap is bij elke dakhelling en zolderhoogte toe te passen.
De complete module is ontstaan uit een samenwerking tussen Alklima/Mitsubishi Electric (waterpomp), Zehnder (ventilatie-unit) en ABB (regeltechniek). Optioneel leverbaar is de Wattz-smart, een remote monitoringsysteem dat het mogelijk maakt om energiestromen in woningen en kantoren te managen. Deze smart energy solution is smart grid ready dankzij het kunnen uitsturen en ontvangen van energie.