Leerpunten RijswijkBuiten

Luchtkwaliteit

62% van de respondenten toonde zich tevreden of zeer tevreden over de luchtkwaliteit in de woonkamer, 12% (zeer) ontevreden. In de slaapkamers lagen de percentages op respectievelijk 52 en 21. Ging het in woonkamers vooral om kookgeuren die bleven hangen, in slaapkamers werd de lucht soms als ‘muf’ beoordeeld. “Dat heeft met temperatuur te maken”, weet Schilt. “Mensen komen uit woningen waar ze een koelere slaapkamer hadden. Er is op verschillende plekken gemeten. De CO2-waarden bleven ruim onder de 1.200 ppm.” Er zijn aanbevelingen ter verbetering gedaan. Schilt: “In de voorlichting zou vermeld moeten worden dat je best met je raam open mag slapen. Je hebt dan weliswaar temperatuurverlies – wat als aangenaam wordt ervaren – maar het systeem raakt beslist niet ontregeld.”

Voorlichting

In RijswijkBuiten is heel veel voorlichting gegeven over de toegepaste installaties. Maar of het beklijft? “Je moet het absorberend vermogen van mensen niet overschatten”, zegt Ronald Schilt. “En bewoners zijn bezig met allerlei andere zaken, waardoor het allemaal wat minder relevant lijkt. Soms was de voorlichting wel erg veel en wat technisch, en er werd nogal nadruk gelegd op wat er eventueel fout zou kúnnen gaan. Ofwel: het doseren en afstemmen van de boodschap vraagt aandacht. Ja, voorlichten is een vak apart.”

Installatiegeluid

Bij het al dan niet last hebben van het geluid is in het onderzoek onderscheid gemaakt tussen het geluid van de warmtepomp en het geluid van ventilatievoorzieningen. Alweer: veruit de meeste mensen waren (zeer) tevreden, al was dat percentage lager waar het ging om geluid van de warmtepomp. Met name in slaapkamers kan installatiegebrom tot irritatie leiden, hoewel het geluid in alle woningen onder de wettelijke limiet blijft. “Je kunt duizend keer gelijk hebben wat betreft decibellen, maar het is wel iets om over na te denken”, oordeelt Schilt. “De consument heeft niks met Bouwbesluitregels. In het Bouwbesluit staat dat het installatiegeluid de 30 dB(A) niet mag overschrijden, maar wat mij betreft is het maximum in slaapkamers 25 dB(A). Er zou meer aandacht moeten zijn voor het ontwerp als het gaat over de geluidsproductie van de warmtepomp” •