WTW-units met hoog rendement

PLUG & PLAY IN MAKRO AMSTERDAM

Bij de Amsterdamse vestiging van Makro zijn de kantoorruimtes en de kantine onlangs flink verbouwd. Ook de technische installaties werden bij die gelegenheid vernieuwd. Soler & Palau leverde twee warmteterugwinningsunits (WTW) om het kantoorgedeelte van de zelfbedieningsgroothandel van de juiste ventilatie te voorzien.

WKZ Installatietechniek - ervaren in onder andere koeltechniek, klimaatbeheersing, luchtbehandeling en gebouwbeheersystemen - bracht in opdracht van de aannemer diverse nieuwe installaties aan bij de Makro-vestiging. Waaronder een hoogwaardig ventilatiesysteem in de bedrijfskantine. Hendrik Welleweerd is calculator en tekenaar bij WKZ, dat gevestigd is in Apeldoorn maar daarnaast over een Amsterdamse vestiging beschikt. “Wij hebben voor dit project in Amsterdam de installatie van de ventilatiesystemen op ons genomen,” vertelt Hendrik. “Ik heb zelf het technisch ontwerp uitgevoerd en de calculatie gedaan. Uiteraard op basis van de wensen van de opdrachtgever. De vestiging in Amsterdam beschikt naast de winkel over een kantoorruimte én een ruime kantine. Voor deze ruimtes moest een ventilatie-oplossing op maat komen, zodat medewerkers van de Makro in een prettig binnenklimaat verblijven.”

Altijd de juiste keuze

“Onze tak van sport is totaalinstallatie inclusief advies. Klanten die voor ons kiezen, hoeven dus geen adviesbureau in te huren”, vervolgt Hendrik. “We ontzorgen de klant van A tot Z. Van ontwerp, engineering, plaatsing tot service en onderhoud. Als totaalinstallateur hebben we vanzelfsprekend de keuze uit verschillende leveranciers. Ons uitgangspunt bij die keuze is dat we een oplossing voor de klant willen bieden, niet zozeer een merk verkopen. De producten en diensten van leveranciers moeten passen in die oplossing, niet andersom. Vaak heeft de klant specifieke wensen, bijvoorbeeld qua prijs en technische vereisten.
Voor deze Makro-vestiging kwamen we daardoor uit bij Soler & Palau, een professionele partij in luchtbehandelingssystemen. Hun ventilatie-oplossing past het beste bij de situatie en de wensen van de klant. We werken vaker met Soler & Palau, want hun installaties zijn beschikbaar in vele uitvoeringsopties. Dan is er meestal wel een optie die past.
Hun systemen zijn kwalitatief goed en de prijs is concurrerend. Daar komt bij dat WKZ veel waarde hecht aan duurzaamheid en energiebesparing. De toegepaste WTW-units behalen een rendement van 91 procent, dus dat maakte het extra aantrekkelijk om met hen in zee te gaan.”

Hendrik Welleweerd van WKZ Installatietechniek: “Er moest een ventilatie-oplossing op maat komen”

Slimme warmterugwinning

Bij de Makro in Amsterdam werd gekozen voor twee hoog rendement WTW-units uit de CADB-serie van Soler & Palau. Berry Brand van Soler & Palau vertelt: “De units zijn geplaatst in buitenopstelling, op het dak. Verder is er gekozen voor luchtverdeling door middel van luchtkanalen die vertakken naar de diverse wervelroosters, geplaatst in het verlaagde plafond. Het systeem zuigt continu lucht van buiten naar binnen. De unit warmt deze lucht op en zorgt ervoor dat de verwarmde lucht via de inblaasopeningen in de ondergelegen ruimtes terechtkomt. Tegelijkertijd stuurt het systeem binnenlucht terug naar de WTW-unit. Daar wordt de resterende warmte uit de lucht getrokken en vervolgens via de afvoer naar buiten gestuurd. Er is dus sprake van een constante aanvoer van frisse buitenlucht en constante afvoer van binnenlucht. Daardoor is geen hulpenergie nodig voor het verwarmen van de koudere buitenlucht. Deze techniek is op zich niet nieuw, maar het hoge rendement - tot wel 93 procent, gewaarborgd door de Eurovent tegenstroomwisselaar - is dat wél. De units voldoen er bovendien ruimschoots mee aan zwaardere ErP-wetgeving dit jaar, die een rendement van minimaal 73 procent vereist, net als een ‘vuil filter’ melding en een laag opgenomen vermogen van de ventilatoren.”

 

Berry Brand van Soler & Palau: “De units voldoen ruimschoots aan de zwaardere ErP-wetgeving van dit jaar”

Standaard Plug & Play

De WTW-units van Soler & Palau zijn standaard ‘plug & play’ uitgevoerd. Nadat de units geplaatst zijn, is het nog slechts een kwestie van de voeding aansluiten en inbedrijfstellen. Hendrik: “Desondanks doen we de inbedrijfstelling vaak samen met onze leveranciers, dus in dit geval ook. Eigenlijk is assistentie door de leverancier bij deze WTW-units niet nodig, maar we doen het toch. Als een extra zekerheid voor onze klant. Mocht er namelijk onverhoopt toch iets niet kloppen, dan is het praktisch als de leverancier ter plekke is. Hun specifieke kennis van de apparatuur en de regelsoftware kan een eventueel probleem snel uit de wereld helpen. Waarschijnlijk sneller dan dat wij dat zelf zouden kunnen. Soler & Palau werkt gelukkig met alle plezier aan deze aanpak mee.” Berry vult Hendrik aan: “Met behulp van de meegeleverde touch screen afstandsbediening kun je gemakkelijk de juiste modus selecteren en de debieten instellen. Het is echt plug & play, maar we zijn altijd bereid om aanwezig te zijn bij de inbedrijfstelling als de installateur dat op prijs stelt. Ook wij willen graag zeker weten dat het werkt.”

 

Meer dan antwoorden

WKZ heeft goede ervaringen met de dienstverlening van Soler & Palau. Hendrik: “Hun ventilatie-oplossingen zijn hoogwaardig en de prijzen zijn zeker concurrerend. Daar komt bij dat de ondersteuning is zoals wij vinden dat deze hoort te zijn. Ze hebben bovendien een vlotte binnendienst, die je snel kan helpen aan een juiste prijsopgave. Daarbij is het niet alleen een kwestie van ‘u vraagt, wij draaien’. Onze ervaring is dat ze bij Soler & Palau echt met je meedenken of het beter - en zelfs goedkoper - kan. Dit project bij de Makro is daar een voorbeeld van: we vroegen om een prijsopgave voor een WTW-unit met een warmtewiel. De prijzen kregen we snel, maar die werden gevolgd door het advies, dat een unit met een tegenstroomwisselaar een simpeler oplossing is - dus goedkoper - en ook nog eens met een hoger rendement. Kijk, zo hoort het!” 

ErP-wetgeving

Sinds 2016 vereist Ecodesign ErP (Energy related Products) binnen de gehele EU toepassing van warmterugwinning bij geforceerde toe- en afvoer in verwarmde niet-woongebouwen. ErP stelt diverse eisen aan de prestaties van WTW-units. Bijvoorbeeld: per januari 2018 dient het rendement van de warmtewisselaar minimaal 73% te zijn, en het opgenomen vermogen niet meer dan 800 W/m3/h per ventilator.