Leerpunten RijswijkBuiten

IZ0809-T-LeerpuntenHoe is het om te leven in een energieneutraal huis als je een traditionele woning gewend bent? Adviesbureau Merosch deed daar onderzoek naar in de all-electric nieuwbouwwijk RijswijkBuiten en presenteerde de resultaten op het Nationaal Warmtepomp Congres 2016.

Wat waren de bevindingen? Overall toonden de bewoners zich tevreden tot zeer tevreden over het leefklimaat in hun woning (voor een verslag, zie het artikel ‘Energiezuinig én comfortabel wonen: het kan!’) Maar er waren ook leer- en aandachtspunten.

Warm tapwater

Een van de eerste vragen ging over de beschikbaarheid van warm water in de badkamer. Kan de warmtepomp het aan? Meer dan 80 procent van de respondenten gaf aan (zeer) tevreden te zijn op dit onderdeel. “Warm water zat”, concludeert Ronald Schilt, oprichter en directeur van Merosch. “Als extra optie konden mensen kiezen tussen een 150- en 200-liter vat. Sommigen hebben voor het grotere vat gekozen.” Een andere vraag ging over de regelbaarheid van de temperatuur in de woonkamer en in de slaapkamer. 48% van de respondenten blijkt (zeer) tevreden met de regelbaarheid van de temperatuur in de woonkamer. 14% zegt (zeer) ontevreden te zijn.

Naregeling

Als optie bij de temperatuurregeling is het in een aantal gevallen mogelijk om voor een naregeling te kiezen voor individuele ruimten. Schilt betwijfelt of dat wel zo verstandig is: “Een goed geïsoleerde woning is bijna één klimaatzone. Uit ervaring weten we dat in dergelijke woningen individuele regelbaarheid met bijvoorbeeld vloerverwarming maar heel beperkt is. Als je nu zo’n naregeling gaat aanbieden, suggereer je dat een bewoner invloed heeft. Ja, een klein beetje, maar het blijft gerommel in de marge. Zo’n naregeling leidt daarom misschien wel tot meer klachten, want ‘het werkt niet’.
In slaapkamers wordt de temperatuur nogal eens als te hoog ervaren, terwijl de corrigeerbaarheid laag is. “In de voorlichting zou meer moeten worden benadrukt dat het systeem ook koelt”, adviseert Schilt. “De thermostaat kan in de zomer rustig naar 18 graden. En inmiddels is besloten geen extra thermostaten meer aan te bieden voor slaapkamers.”