Integrale oplossingen

De lancering van het MyReserse Matrix accuopslagsysteem vond in Berlijn plaats

“Trump zal de geschiedenis niet tot stilstand brengen”, bezwoer de CEO van Solarwatt tijdens de lancering van het MyReserve Matrix accuopslagsysteem. Detlef Neuhaus blaakte van zelfvertrouwen en daar was alle reden toe. De markt voor zonne-energiesystemen groeit met sprongen. Mondiaal neemt niet alleen de vraag naar pv-panelen toe, maar ook naar opslagoplossingen. En Solarwatt speelt daar slim op in.

De Duitse fabrikant denkt goud in handen te hebben met haar nieuwe thuisaccu omdat het systeem volgens Solarwatt een onderscheidend en innovatief karakter heeft.

Integrale oplossingen

Solarwatt opereert al ruim 20 jaar op de energiemarkt. In eerste instantie alleen als fabrikant en leverancier van PV-panelen. Tegenwoordig als aanbieder van decentrale energieoplossingen, waarbij zonnepanelen, opslag en energiemanagement een geïntegreerd energiesysteem vormen voor huishoudens en bedrijven. Die koerswijziging heeft een reden. In een visie-document staat aangegeven dat: “Zonnepanelen steeds minder vaak als een op zichzelf staand product zullen worden aangeschaft door consumenten. Huishoudens gaan panelen combineren met stroomopslag, energiemanagementsystemen en andere ‘slimme producten’. Dit is de reden dat Solarwatt deze producten allemaal in eigen huis ontwikkelt, produceert en levert. Het voordeel van een geïntegreerd systeem van één fabrikant is dat de verschillende systeemonderdelen beter met elkaar communiceren. En als iets niet werkt, heb je te maken met één aanspreekpunt in plaats van verschillende.” Uit het document valt op te maken dat de Duitse fabrikant er een holistische visie op na houdt en ook niet schroomt om te lonken naar andere markten, zoals de elektrische auto-industrie. Niet verwonderlijk overigens, want Solarwatt is zelf via investeringsbedrijven voor negentig procent in handen van Stefan Quandt, tevens de grootaandeelhouder van BMW.

Zonneaccu-systeem

Recentelijk voegde Solarwatt een nieuwe oplossing toe aan haar assortiment. Het ‘MyReserve Matrix storage system’ sluit naadloos aan bij de gepredikte strategie, omdat het als een schakel fungeert tussen verschillende oplossingen. De thuisaccu slaat energie op van PV-panelen, die vervolgens gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Het opslagsysteem bestaat uit twee elementen, beide slechts zo groot als een schoenendoos: de MyReserve Pack-accumodule en de MyReserve Command-regelmodule. In de MyReserve Command bevinden zich alle verbindingen, sensoren en software. Het volledige systeem is gebaseerd op deze twee basisbouwstenen. Als gebruikers meer opslagcapaciteit of vermogen nodig hebben, is het mogelijk om een aantal MyReserve Pack- of Command-modules te combineren. Dit maakt zeer kleine, applicatiegeoriënteerde configuraties van bijvoorbeeld 2,2 kWh mogelijk. Of grotere configuraties tot zelfs 2 MWh.