Tags en nieuwe DC’s

Met een schreeuwend tekort aan vakmensen zijn goede logistiek, bevoorrading en ontzorging van de man op de werkvloer belangrijker dan ooit. Groothandel Wasco speelt hier slim op in met haar nieuwe distributiecentra en RIFD-voorraadbeheersysteem.

Wasco was oorspronkelijk een familie­bedrijf dat in 1970 werd opgericht door Geert en Betty van den Belt. In 2002 kwam het bedrijf in handen van Wolseley, ’s werelds grootste bouw gerelateerde distributeur. De groothandel telt 33 vestigingen verspreid over heel Nederland en heeft 400 werknemers in dienst. Wasco bedient 11.500 installateurs en die draaien overuren nu de bouw flink aantrekt.

Ontlasten

Met een tekort van 15.000 vakmensen in de installatiebranche in de komende vier jaar zijn vernieuwing en ondersteuning belangrijker dan ooit. “Een installateur moet meer en meer bezig zijn met zijn expertise in plaats van randzaken, om zo deels het tekort in de markt deels op te kunnen vangen”, vindt Xander Hagens, commercieel directeur van Wasco. “Precies dat willen wij faciliteren door als het ware onderdeel te worden van de bedrijfsvoering.” Of het nu gaat om voorraadbeheer of kennisontwikkeling, de groothandel wil de installateur zo veel mogelijk ontlasten.

Nieuwe distributiecentra

Om die taak nog beter te kunnen vervullen beschikt Wasco sinds kort over twee geheel vernieuwde distributiecentra in Apeldoorn en Twello. Het DC in Twello heeft een oppervlakte van 15.000 m2 en is speciaal bedoeld voor kleingoed; de douchekop bijvoorbeeld of brander van een cv-ketel. In het totaal liggen er 22.000 artikelen op voorraad. Tussen de 35 en 50 medewerkers verwerken er 2500 tot 3500 orders per dag. Het nieuwe DC in Apeldoorn is nog imposanter. De 50 tot 60 medewerkers hebben een ruimte van 18.000 m2 tot hun beschikking. Ze handelen er zo’n 1300 tot 2000 orders per dag af. In het DC ligt alleen grootgoed, zoals toiletpotten of cv-ketels.