Integrale oplossingen

De lancering van het MyReserse Matrix accuopslagsysteem vond in Berlijn plaats

“Trump zal de geschiedenis niet tot stilstand brengen”, bezwoer de CEO van Solarwatt tijdens de lancering van het MyReserve Matrix accuopslagsysteem. Detlef Neuhaus blaakte van zelfvertrouwen en daar was alle reden toe. De markt voor zonne-energiesystemen groeit met sprongen. Mondiaal neemt niet alleen de vraag naar pv-panelen toe, maar ook naar opslagoplossingen. En Solarwatt speelt daar slim op in.

De Duitse fabrikant denkt goud in handen te hebben met haar nieuwe thuisaccu omdat het systeem volgens Solarwatt een onderscheidend en innovatief karakter heeft.

Integrale oplossingen

Solarwatt opereert al ruim 20 jaar op de energiemarkt. In eerste instantie alleen als fabrikant en leverancier van PV-panelen. Tegenwoordig als aanbieder van decentrale energieoplossingen, waarbij zonnepanelen, opslag en energiemanagement een geïntegreerd energiesysteem vormen voor huishoudens en bedrijven. Die koerswijziging heeft een reden. In een visie-document staat aangegeven dat: “Zonnepanelen steeds minder vaak als een op zichzelf staand product zullen worden aangeschaft door consumenten. Huishoudens gaan panelen combineren met stroomopslag, energiemanagementsystemen en andere ‘slimme producten’. Dit is de reden dat Solarwatt deze producten allemaal in eigen huis ontwikkelt, produceert en levert. Het voordeel van een geïntegreerd systeem van één fabrikant is dat de verschillende systeemonderdelen beter met elkaar communiceren. En als iets niet werkt, heb je te maken met één aanspreekpunt in plaats van verschillende.” Uit het document valt op te maken dat de Duitse fabrikant er een holistische visie op na houdt en ook niet schroomt om te lonken naar andere markten, zoals de elektrische auto-industrie. Niet verwonderlijk overigens, want Solarwatt is zelf via investeringsbedrijven voor negentig procent in handen van Stefan Quandt, tevens de grootaandeelhouder van BMW.

Zonneaccu-systeem

Recentelijk voegde Solarwatt een nieuwe oplossing toe aan haar assortiment. Het ‘MyReserve Matrix storage system’ sluit naadloos aan bij de gepredikte strategie, omdat het als een schakel fungeert tussen verschillende oplossingen. De thuisaccu slaat energie op van PV-panelen, die vervolgens gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Het opslagsysteem bestaat uit twee elementen, beide slechts zo groot als een schoenendoos: de MyReserve Pack-accumodule en de MyReserve Command-regelmodule. In de MyReserve Command bevinden zich alle verbindingen, sensoren en software. Het volledige systeem is gebaseerd op deze twee basisbouwstenen. Als gebruikers meer opslagcapaciteit of vermogen nodig hebben, is het mogelijk om een aantal MyReserve Pack- of Command-modules te combineren. Dit maakt zeer kleine, applicatiegeoriënteerde configuraties van bijvoorbeeld 2,2 kWh mogelijk. Of grotere configuraties tot zelfs 2 MWh.

De MyReserve Matrix is op te schalen tot 2 MWh

Veiligheid

Het accuopslagsysteem MyReserve voldoet aan de hoogste eisen aan veiligheid, volgens Erik de Leeuw, General Manager Solarwatt Nederland. “Het is gecertificeerd voor transport volgens richtlijn UN38.3 voor lithium-ionen-opslagsystemen, werd getest volgens de nieuwe veiligheidsrichtlijn voor lithium-ionen opslagsystemen voor thuisgebruik en voldoet aan de DIN-norm EN 62619. Bovendien heeft MyReserve het keurmerk van de TÜV Rheinland toegekend gekregen. Installateurs en eindgebruikers hebben daardoor de zekerheid dat de veiligheid van het apparaat absoluut gewaarborgd is.”

DC

Anders dan bij vergelijkbare systemen wordt MyReserve direct tussen de PV-installatie en de omvormer op de gelijkstroom (DC) aangesloten en is het systeem tegelijkertijd compatibel met gangbare PV-omvormers. “Op basis van de optimaal afgestemde DC-technologie ontstaan er zo veel kleinere omzetverliezen in het systeem.”

Installatiegemak

De hoge energiedichtheid en de toegepaste lichte bouwmaterialen van het opslagsysteem maken een compactere constructie mogelijk, wat ook resulteert in een lager totaalgewicht van het accuopslagsysteem. Elke component heeft een maximaalgewicht van 25 kg – het opslagsysteem kan daardoor door één installateur worden gemonteerd. Dit vanzelfsprekende systeem maakt een eenvoudige installatie van het accuopslagsysteem mogelijk zonder dat speciale gereedschappen nodig zijn.

Wat is salderen?

Op de website van de ‘Energieoverheid’, een onafhankelijk platform voor overheden, valt het volgende te lezen: “Salderen is het kunnen verrekenen van zelf opgewekte stroom met zonnepanelen, met de ingekochte stroom tegen inkoopsprijs inclusief energiebelasting. Dit geldt alleen voor kleinzakelijke elektriciteitsaansluitingen en voor huishoudens. Eigenaren van zonnestroominstallaties die op jaarbasis salderen dragen op deze manier minder energiebelasting af dan op basis van het totale eigen jaarverbruik verwacht zou mogen worden. De schatkist loopt dus energiebelasting mis: derving. Salderen is dus geen subsidie, al wordt het wel vaak zo genoemd. Toch zit de salderingsregeling wel in de sfeer van subsidie: dankzij de lagere kosten voor energie wordt de investering in zonnepanelen sneller terugverdiend. Zonder salderen zou de terugverdientijd afhankelijk van de installatie makkelijk verdubbeld kunnen worden.” Niet iedereen is lyrisch over de salderingsregeling. Sommigen vinden de regeling unfair. ‘Energieoverheid’, verwoordt hun gedachten als volgt: “particulieren zonder spaargeld of een inkomen dat niet groot genoeg is om de investering in zonnepanelen te kunnen dragen, betalen méér voor hun energie dan particulieren met een spaarpot.” Het zal de lezer dan ook niet bevreemden dat de ongelijke stimulering en de derving van inkomsten uit de energiebelasting leiden tot stevige discussies over de voortzetting van de salderingsregeling. “Het lijkt onvermijdelijk dat de bestaande regeling gaat veranderen.”
Solarwatt zou daar niet op tegen zijn, vertelt De Leeuw, General Manager Nederland. “Wij pleiten voor een vorm van salderen waarbij ‘eigen consumptie’, dus de stroom in huis gebruiken (bijvoorbeeld voor de warmtepomp), meer oplevert dan terugleveren. Dit gecombineerd met een redelijke vergoeding voor terugleveren en opslag zou het systeem in zijn algemeenheid meer toekomst bestendig maken.”

Recyclebaarheid

Volgens Solarwatt is het MyReserve accuopslagsysteem milieuvriendelijk en zijn de onderdelen makkelijk te recyclen. Zo zijn de componenten eenvoudig te demonteren. Bovendien is 86% van de onderdelen geschikt voor hergebruik. Daarbij kan onder andere gedacht worden aan de aluminium omkasting en metalen die in de batterij zelf zijn verwerkt zoals nikkel en kobalt.

Doelgroepen

Het MyReserve Matrix accuopslagsysteem is vanaf de zomer van 2017 verkrijgbaar. De Duitse fabrikant mikt in de eerste plaats op de woningbouw, maar verwacht ook klanten uit de utiliteitssector aan te trekken. Vooral de opschaalbaarheid van het systeem zal die doelgroep waarschijnlijk als muziek in de oren klinken. In de toekomst kunnen ook andere groene-energiebronnen aan de MyReserve gekoppeld worden. Dat houdt in dat elektriciteit die door andere lokale bronnen – zoals windturbines of biogasinstallaties – wordt opgewekt, kan worden opgeslagen in een Solarwatt-accu.

Nabije toekomst

Hoewel Solarwatt een breed publiek hoopt te trekken met haar nieuwe oplossing, is het nog maar de vraag of de salderingsregeling geen roet in het eten zal gooien. Tot nog toe loont het nauwelijks om decentraal energie op te slaan, omdat de teruglevering van overschotten aan het net, geld oplevert. Dat gebeurt via de salderingsregeling, de facto een verkapte vorm van subsidie. Na 2020 zou die situatie zomaar eens kunnen veranderen. Den Haag heeft al aangegeven de salderingsregeling op z’n minst te gaan versoberen. Op dat moment zou het een stuk aantrekkelijker worden om een teveel aan zelf opgewekte energie te gaan opslaan. Mogelijk om het vervolgens later zelf op te souperen, maar mogelijk ook om dat overschot door te verkopen aan andere partijen en er zo geld mee te verdienen