iz-1016-stekelige-vragen-lt-radiatoren-vs-lt-vloerverwarming-afb-iEnkele jaren geleden werd de vaderlandse vakbladjournalistiek uitgenodigd voor een fraai persreisje. Fabrikant Radson haalde alles uit de kast om het de journalisten naar de zin te maken en haar boodschap over de bühne te brengen. Die was kort, maar krachtig: “De LT-radiator heeft meer in huis dan je denkt.” Nu, anno 2016 lijkt de vakwereld er maar mondjesmaat naar te hebben geluisterd. LT-vloerverwarming vindt grif ingang in de woningbouw en die LT-radiator… Nou liever niet. Of lijkt dat alleen maar zo?

Olivier Schmitz is werkzaam als Marketingdirecteur Benelux bij Radson. Behalve het nodige zakelijke inzicht blijkt hij ook goed thuis te zijn in de technische details. In 2011 gaf Radson de aftrap voor een grootscheepse campagne om de LT-radiator in het zonnetje te zetten. De LT-vloerverwarming was destijds al bezig met een fikse opmars. Radson vond het tijd om ook eens een tegengeluid te laten horen.

In 2011 heeft u als Radson campagne gevoerd om de LT-radiator te promoten. De vraag is of uw inspanningen vruchten hebben afgeworpen. De markt lijkt tegenwoordig en masse te kiezen voor LT-vloerverwarming…
“Onze LTR campagne was heel succesvol. In sommige landen werd het gebruik van radiatoren bij de EPC-berekening afgestraft. Na onze campagne hebben de plaatselijke overheden dat rechtgezet. Zover wij weten wordt er niet massaal gekozen voor LTV. Alleen in de nieuwbouw en dan nog dikwijls in combinatie met LTR voor kamers en badkamers. In de renovatie kiest men vaak voor LTR. In z’n algemeenheid kan ik trouwens wel stellen dat de verkoop van LTR niet achteruit gaat, maar eerder vooruit.”

Op basis van welke factoren kiest men dan voor een LT-vloerverwarming of LTR?
“Opdrachtgevers/eindgebruikers maken verschillende afwegingen. Dat geldt zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten. Sommigen willen geen LT-radiator omdat die extra ruimte inneemt. Bovendien denken ze duurder uit te zijn; de werkingstemperatuur ligt immers hoger dan bij LT-vloerverwarming, waardoor er meer energie nodig is. Anderen wijzen op het binnenklimaat in woningen dat door de huidige bouwwijze een grilliger karakter krijgt. De buitenschil wordt steeds beter geïsoleerd. Als de zon 5 minuten naar binnen schijnt of er mensen op bezoek komen, schiet de temperatuur al direct omhoog. Een LT-radiator kan veel sneller inspelen op dergelijke temperatuurwisselingen dan een LT-vloerverwarming. Bovendien, zo zeggen tegenstanders van vloerverwarming, moet je altijd rekening houden met extra opbouwhoogte. En heb je een renovatieproject dan ben je sneller klaar met LTR, omdat er minder hak- en breekwerk nodig is. Kortom, voor beide keuzes valt iets te zeggen. Vandaar dat wij zelf ook allebei de systemen in ons assortiment hebben zitten.”

Maar hoe zit het dan met de prijs. Ben je niet simpelweg goedkoper uit met één van beide systemen?
“Er zijn geen wezenlijke prijsverschillen als men alles in rekening brengt, dus materiaal, arbeid, inregeling en naregeling. De keuze wordt meer bepaald door de technische omgevingsfactoren en het te verwachten comfort.”

Al met al liggen LT-vloerverwarmingssystemen op dit moment beter in de markt dan LT-radiatoren. Is het niet te verwachten dat fabrikanten hun R&D inspanningen zullen concentreren op vloerverwarmingssystemen, waardoor de innovaties elkaar in een hoger tempo zullen opvolgen dan bij LT-radiatoren en ook de prijs sneller omlaag zal gaan?
“Ja, LT-vloerverwarmingssystemen krijgen nu veel aandacht, dat klopt. Maar de LT-radiator heeft nog steeds één groot voordeel, waar een LT-vloerverwarming niet tegenop kan boksen; het systeem reageert veel sneller. Zolang dat niet gelijk wordt getrokken, behouden LT-radiatoren dus een concurrentievoordeel in bepaalde situaties.”

Hoe verwacht u dat de situatie er over een jaar of 10 uitziet? Zullen LT-vloerverwarmingssystemen hun tegenhangers hebben overvleugeld?
“Het marktaandeel van vloerverwarmingssystemen zal groeien in de nieuwbouw, maar geleidelijker aan dan veel mensen denken. Bij renovatie is het een heel andere verhaal. Ik verwacht dat LT-radiatoren daar de overhand zullen behouden.”