Hemel of hel?

ZELFSTANDIG ONDERNEMERSCHAP

Op iedere beurs zie je ze wel rondlopen; de Zelfstandige Zonder Personeel. De kleine ondernemer die zijn eigen toko runt en als we de verhalen mogen geloven, vaak het Walhalla heeft gevonden. Maar is dat wel echt zo?

Lino Noya Mahn is 37 jaar oud. De Rotterdammer werkt al sinds zijn 13e in de installatietechniek. Een paar maanden geleden hakte hij de knoop door en begon hij voor zichzelf met Noya Installatietechniek. Klinkt mooi zo’n avontuur, maar mist hij niet de oude zekerheden en zijn collega’s?

 Hoe ben je zo jong in de installatietechniek terecht gekomen?

“Toen ik 13 was, kon ik aan de slag bij een installatiebedrijf als vakkenvuller. Ze hadden namelijk ook een winkel. Ik mocht al snel mee op pad met monteurs om spullen te sjouwen. Gaandeweg kreeg ik het vak onder de knie en op mijn 15e werd ik gedropt bij een woning en zeiden ze ‘installeer de boel maar’.”

Je hebt jarenlang als monteur gewerkt en toen de overstap gemaakt naar een commerciële functie bij een groothandel. Waarom?

“Ik merkte als monteur al dat ik technisch-commercieel was aangelegd. Ik vond het leuk om met de klant mee te denken en hem te adviseren. Als accountmanager kon ik wat dat betreft helemaal mijn ei kwijt. Ik genoot van mijn werk, het klantencontact, orders scoren en natuurlijk de bonussen.”

Al die jaren was je in vaste dienst. Wat vond je daar prettig aan?

“Je had de zekerheid van een vast inkomen, ook bij ziekte. En ik had collega’s waar ik mee kon sparren.”

Toch heb je onlangs besloten om zelfstandig te worden. Waarom?

“Het nadeel van een vaste baan is dat de bedrijfsvisie niet altijd overeen hoeft te komen met jouw visie. Soms moest ik een product aan de man brengen, waarbij ik me afvroeg of we daarmee wel de klantvraag afdoende konden invullen. Daarnaast voelde ik de behoefte om weer mooie dingen te doen en te maken. Ik ben niet meer de jongste, ik dacht ‘als ik dat pad wil inslaan, moet ik het nu doen’.”

Hoe ziet die eigen koers eruit in de praktijk?

“Toen ik nog bij de groothandel werkte, zag ik al dat het onderhoud van ventilatieboxen en kanalen vaak een ondergeschoven kindje was. Daar haal ik nu veel opdrachten weg. Ook wist ik al door mijn achtergrond hoe belangrijk klantencontact is. Ik ga zelf langs en dat wordt op prijs gesteld.”

Maak je niet veel langere dagen dan vroeger?  

“Als accountmanager draaide ik al weken van 50-60 uur. Dat doe ik nu ook, maar wel voor mezelf.

Kan je werk en privé nog wel gescheiden houden?

“Toen ik nog accountmanager was, liep het al door elkaar heen. Dan handelde je nog een telefoontje af, dan stuurde je nog een mailtje. Mijn gezin is eraan gewend en mijn vrouw kan me uitstekend begrijpen. Ze is zelf ook accountmanager.”

En als er nu een nieuwe crisis komt, wat dan?

“We hebben eerst alles op een rijtje gezet, voordat ik de stap waagde. We kunnen het in principe redden met het inkomen van mijn vrouw, dus dat geeft een zekere rust. Maar de zaken lopen voorspoedig, bovendien heb ik altijd een plan B en een plan C. Ik doe nu veel verwarming- en ventilatieklussen, maar zou mijn focus altijd nog kunnen verleggen naar onderhoud of sanitair.”

Is iedereen geschikt voor het zelfstandig ondernemerschap?

“Nee, sommige mensen idealiseren het. Je bent niet helemaal vrij, je zal altijd werk moeten aannemen om brood op de plank te krijgen. En het is keihard aanpoten.”