Met handen en voeten

Huub Kamp is een nijver baasje. Na jarenlang de scepter te hebben gezwaaid bij verschillende bedrijven, begon hij in 2013 als ZZP’er. Kamp Buitenland Verbouwingen is sindsdien actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ verzorgt hij vanaf oktober een driemaandelijkse column over zijn belevenissen in den vreemde. Kamp’s schrijfsels zijn een bonte schakering van verwondering, humor en leermomenten. In deze aflevering: onverwachts drukverlies in een Frans kasteel. Rarara hoe kan dat?

Ik ben in de Creuse aan het werk bij een opdrachtgever. Hij heeft een complex gekocht met een grote hoeveelheid bos, een fraaie portierswoning en een heel groot, statig huis. Het is net geen kasteel, maar wel een enorm herenhuis. In dat herenhuis moet veel veranderd worden. Het is de bedoeling dat er meerdere gîtes komen met een eigen badkamer. Dat betekent dat er door mij vooral veel installatiewerkzaamheden moeten worden verricht. En daar begint het avontuur, beter gezegd; het raadsel van het water.

Loden leidingen

De waterleidingen lopen door het hele huis, in het souterrain, op de begane grond en op de eerste etage en zijn bijna allemaal uitgevoerd in lood. Zowel de koud- als de warmwaterleiding. Mijn opdrachtgever wil graag alle loden leidingen verwijderd hebben en op iedere etage nieuwe leidingen naar de diverse tappunten. Maar voordat de nieuwe leidingen geïnstalleerd kunnen worden, moet ik eerst een tijdelijke aansluiting in tyleen aanleggen vanaf de hoofdafsluiter naar de keukenkraan, naar twee toiletten, naar de badkamer en naar de boiler. Pas daarna kunnen de oude leidingen verwijderd worden en bouwkundige werkzaamheden worden uitgevoerd.

Tijdelijke aansluiting

Voor het aanleggen van de tijdelijke aansluitingen moet ik de hoofdafsluiter, die nu omhoog staat, aanpassen. Dat doe ik door hem van buiten uit de aansluiting te draaien en met een kniestuk opnieuw aan te sluiten, zodat de afsluiter naar voren steekt en mijn opdrachtgever de muur kan isoleren en er een voorzetwand tegen aan kan plaatsen. Daarnaast moet ik een gat boren door een 60 cm dikke natuurstenen muur en door een etagevloer van ook zo’n 60 cm. Gelukkig beschik ik over het juiste gereedschap, inclusief een lange boor. Na korte tijd zitten de gaten erin en heb ik de tyleenslang aan de tappunten aangesloten.

Geef een reactie