Met handen en voeten

Huub Kamp is een nijver baasje. Na jarenlang de scepter te hebben gezwaaid bij verschillende bedrijven, begon hij in 2013 als zzp’er. Kamp Buitenland Verbouwingen is sindsdien actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ bericht hij sinds oktober 2016 over zijn belevenissen in den vreemde. Kamp’s schrijfsels zijn een bonte schakering van verwondering, humor en leermomenten. In deze aflevering: de zoektocht naar het ideale doucheputje.

Wat leven wij toch in een gezegend land. Als installateur kan je overal je producten en materialen betrekken. Van groothandels tot bouwmarkten en zelfs de detailhandel aan toe. Je moet natuurlijk wel weten waar je wat kunt kopen, maar het is er.

Rigide
Nou, ik heb al meerdere keren gemerkt dat dat niet voor Frankrijk geldt. De cultuur is toch wat anders. Het assortiment is minder uitgebreid dan in Nederland. PVC 110 kent men niet, wel PVC 100 (dikwandig), maar ja natuurlijk geen verloopstukken 110 x 100. Van koper 15 heeft men bij wijze van spreken nog nooit gehoord, laat staan van knelfittingen. Helaas heb ik te vaak gemerkt dat de flexibiliteit ontbreekt om dan mee te denken en tot een alternatieve oplossing te komen. Het assortiment is heilig.
Kortom, je moet van goeden huize komen, over het nodige aanpassingsvermogen beschikken en behoorlijk creatief zijn om als Nederlander in Frankrijk werkzaamheden uit te kunnen voeren.

‘Franse slag’
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het hout dat je bij de bouwmarkten en de groothandels kunt kopen. Een rechte lat of balk ben ik nog niet tegengekomen; alles is krom. Misschien ligt daar wel de oorsprong van de kwalificatie ‘met de Franse slag’. En het Franse assortiment is nog niet alles. Neem nou eens de openingstijden: Geen enkele bouwmarkt in Nederland zou het zich in zijn hoofd halen om tussen de middag, van 12.30 uur tot 14.00 uur, de deuren te sluiten. In Frankrijk wel, want de Franse man en vrouw willen dan graag uitgebreid lunchen. En niet alleen de bouwmarkten gaan dicht, ook de supermarkten, de sigarenboer, de slager, de bakker, noem maar op. Ik heb zelfs meegemaakt dat ik in een bouwmarkt materiaal aan het verzamelen was en dat ik gevraagd werd om per direct naar de kassa te gaan om af te rekenen, omdat men tussen de middag wilde sluiten.

Klantvriendelijkheid
Het is opvallend hoe weinig waarde verkopers lijken te hechten aan klantvriendelijkheid en hoe makkelijk klanten dat accepteren. Ik heb nog geen enkele keer gemerkt dat Franse consumenten, zich stoorden aan de rigide openingstijden en de beperkingen in het assortiment.

Doucheputje
Tijdens het verbouwen van een schuur tot een ‘gite’ (vakantiehuis), had ik voor de douche een afvoerputje nodig. Op verzoek van mijn klant zou er in de badkamer geen douchebak komen, maar een tegelvloer met daarin een ingestort doucheputje van 15 cm x 15 cm, die dan vervolgens zou worden aangesloten op de pvc afvoer in de vloer. Het overleg over de verbouwingswerkzaamheden vond plaats bij mijn klant, die permanent in Frankrijk woont in de buurt van Clermont Ferrand.