Met handen en voeten

Huub Kamp is als zzp’er actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ bericht hij over zijn belevenissen in den vreemde. Kamp’s schrijfsels zijn een bonte schakering van verwondering, humor en leermomenten. In deze aflevering: Ventileren tegen murene.

We hadden in september 2016 een vervallen boerderijtje in het Franse Limosin omgebouwd tot een volwaardige woning. Toen mijn Nederlandse opdrachtgever eind mei 2017 bij zijn tweede huis arriveerde, werd hij geconfronteerd met een hele vervelende verrassing: er zat murene in de kelder en in een deel van de woonkamer vlakbij de nieuw geplaatste tussendeur.

Murene

De murene is een zwam die goed gedijt in slecht geventileerde woningen waar bepaalde hout- en steenachtige bouwmaterialen in contact komen met elkaar en een bepaalde relatieve vochtigheidsgraad heerst. De murene verspreidt zich via sporen in de lucht. Het is de schrik van iedere bewoner, van gemeentes, en uiteraard van installateurs en aannemers. In Frankrijk zijn gespecialiseerde bedrijven die een 24 uurs-storingsdienst hebben en die direct in actie komen om de zwam te verwijderen en de sporen te vernietigen.

Onvoldoende ventilatie

Mijn opdrachtgever had nog nooit van murene gehoord en schrok zich helemaal te pletter bij het aangezicht van de grote zwammen en al het rag in de kelder en rondom de tussendeur. Als hij twee maanden later was gekomen, zou het leed niet meer te overzien zijn geweest. Via de burgemeester van het dorpje werd een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld dat onverwijld kwam en voortvarend te werk ging. Muren werden ingespoten met gif, de gehele kelder werd behandeld, er werd een gat geboord in de vloer van de woonkamer en de tussendeur werd uit het kozijn gelicht om meer ventilatie te realiseren. Al met al liepen de kosten behoorlijk in de papieren, temeer daar hij ook nog eens met zijn gezin vier dagen elders moest verblijven. De schrik zat er goed in.

Nachtmerrie

Helaas was het verhaal daarmee nog niet afgesloten, want toen hij in oktober van dit jaar wederom zijn tweede huis bezocht, trof hij de zwam opnieuw aan. De beste man zag het niet meer zitten. Zijn droomhuis dreigde een rampenplan te worden.
Na drie deskundigen te hebben geraadpleegd werd duidelijk dat de ventilatie nog steeds tekort schoot. Bovendien mochten de nieuwe balken en de nieuwe vloer in de woonkamer niet op de natuurstenen muur aansluiten. Hetzelfde gold voor de houten latei en staanders en de stenen muur. Op dergelijke plaatsen kan de murene namelijk bijzonder goed gedijen.

Extra gaten en roosters

De man belde mij op met de vraag of ik langs wilde komen. Ik was toevallig bezig met een klus in de buurt. Ik ben in de auto gestapt en naar de plaats des onheils gereden. Vervolgens heb ik als service met mijn diamantboor vier gaten geboord in de 60 cm dikke buitenmuren, zodat de gehele begane grond en kelder nu worden geventileerd. Mijn opdrachtgever had bovendien binnen- en buitenroosters gekocht, die ik gelijk aan de muren heb bevestigd.

Niet te harden

De specialist op het gebied van murene-bestrijding kwam opnieuw langs. De medewerkers waren gekleed in overalls en hadden maskers op. Ze waren driftig in de weer met gif en gas. De lucht was niet te harden. Het was onmogelijk om in de woning te blijven. Ze verwijderden ook een deel van de binnenconstructie en zetten er tijdelijk stempels neer. Op die manier konden de kopse kanten van de draagmuur ingespoten worden met gas. Het was verbazingwekkend hoeveel rag er in de kieren van het cement en de stenen van de draagmuur zat.

Extra opdrachten

Nadat het bedrijf weg was, vertelde mijn opdrachtgever dat hij er nu wel redelijk vertrouwen in had dat de murene verwijderd was. Daarna vroeg hij mij of ik in december extra herstelwerkzaamheden wilde uitvoeren en dan tegelijkertijd goten en hemelwaterafvoeren rondom de woning wilde plaatsen. Een week werk kortom, met twee personen. Bepaald geen slecht resultaat. Ik kwam om service te verlenen en ging weg met een opdracht!