Energiezuinig én comfortabel wonen: het kan!

IMG_9859Energiezuinig wonen zou comfortabel moeten zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er gaat doorgaans nog veel mis bij het instellen van de diverse installaties die energiezuinigheid mogelijk moeten maken. Kinderziektes en opstartproblemen zijn eerder regel dan uitzondering; met een koud huis of vervelende geluiden tot gevolg. In de eerste grote energiezuinige nieuwbouwwijk van Nederland – RijswijkBuiten – is men er wel in geslaagd om woningen neer te zetten die én energiezuinig én comfortabel zijn.

RijswijkBuiten was in Nederland de eerste nieuwbouwwijk van formaat met verregaande energieneutrale ambities. In 2013 zijn de eerste huizen opgeleverd, en er wordt nog steeds gestaag verder gebouwd. Eind 2015 werd gevierd dat de wijk in totaal al 1 megawatt stroom had opgewekt. Uiteindelijk moeten er in de wijk 3.500 energieneutrale of energiezuinige nieuwbouwwoningen verrijzen.
Van de eerste huizen zijn de meetgegevens van het gebouwgebonden energiegebruik tot nu toe heel goed. Die cijfers zeggen echter weinig over hoe de bewoners het comfort in de woningen (temperatuur, geluid van de installaties, luchtkwaliteit, etc.) ervaren. Merosch, adviesbureau voor gezond en energieneutraal bouwen en als energieregisseur betrokken bij dit project, onderzocht daarom voor de gemeente Rijswijk hoe tevreden de bewoners van RijswijkBuiten nu écht zijn over het comfort in hun energiezuinige woning.

De wijk in

Onderzoekers van Merosch zijn, in samenwerking met de gemeente Rijswijk, DuraVermeer, Klimaatgarant en de Haagse Hogeschool de wijk in gegaan om de reacties te peilen. Met hulp van een brede bewonersenquête, ondersteund met een aantal diepte-interviews, werd onderzoek gedaan naar de tevredenheid wat betreft het comfort in de winter en de zomer, de luchtkwaliteit, de regelbaarheid van de temperatuur, het geluid van de warmtepomp en de ventilatievoorzieningen en de warmwatervoorziening. Daarbij is indien relevant onderscheid gemaakt tussen de woon-, slaap- en badkamer.