Droge voeten
Zorgplicht voor particulier
Gemeenten hebben geen wettelijke verplichting het hemelwater op te halen bij de particuliere eigenaren. Aan de andere kant is er ook geen verplichting tot afkoppelen, waardoor bestaande situaties gehandhaafd zullen blijven. Een eigenaar van een perceel heeft eerst zelf een zorgplicht om zijn hemelwater te verwerken. Drie gemeenten, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, hebben het initiatief genomen voor een Waterlabel, een soort van Energielabel voor woningen, maar dan voor regenwater. Dit label moet duidelijk maken hoe de woning het water vasthoudt en helpt overlast te voorkomen. De bedoeling van dit Waterlabel is mensen meer bewust te maken van wat zij zelf kunnen doen om wateroverlast en waterschade te voorkomen. Een woning met label A draagt bij aan een klimaatbestendige stad, een woning met label G veroorzaakt potentieel overlast. Landelijk zijn er diverse andere initiatieven om bewoners bewust te maken, zoals het verminderen van verharding in de tuin door Operatie Steenbreek. Het is positief dat er meer aandacht voor dit aspect komt, omdat verharding ook zorgt voor minder biodiversiteit en vasthouden van warmte (hittestress in de stad). De vraag is echter of particulieren bereid zijn iets te doen aan de situatie op hun eigen perceel als financiële prikkels of wettelijke verplichtingen hiervoor ontbreken.
Kleine maatregelen
Naast zware maatregelen, zoals minder verharding in de tuin en berging van hemelwater in bijvoorbeeld infiltratiekratten, zijn er genoeg kleine maatregelen die een huiseigenaar kan nemen om zijn woning bestendiger te maken tegen hevige buien. Hier kan de installateur een adviserende rol spelen. Bent u bij een bewoner thuis voor het uitvoeren van werkzaamheden, geef dan gelijk advies over het belang van onderhoud en schoonmaken van de dakafvoer(en), dakgoot, regenpijp, ontlastput en bladscheider. Dit geldt ook, indien aanwezig, voor een terugstuwbeveiliging of pompinstallatie.
Hemelwaterafvoer
Een hemelwaterafvoer moet bij nieuwbouw onderaan de standleiding worden voorzien van een ontlastvoorziening, zeker bij een gemengd rioleringsstelsel. Deze voorziening zorgt ervoor dat bij een overbelasting van de gemeentelijke riolering het water niet bij het closet omhoog komt, maar netjes buiten blijft. In een bestaande situatie zonder deze voorziening, kunt u adviseren een dergelijke voorziening aan te laten brengen. Bij een gescheiden stelsel kunt u een bladafscheider laag in de standleiding aan de gevel adviseren. Vanzelfsprekend bevinden zich deze ontlastvoorzieningen niet dichtbij overstromingsgevoelige plekken zoals een afrit of koekoek.