Trends in ventilatieland

Regels, regels en nog eens regels

Vanuit de EU zijn de afgelopen jaren allerlei regels op ons afgevuurd die allemaal tot doel hebben om het energiegebruik terug te brengen. Van bij wijze van spreken product- tot op gebouwniveau. Zowel de EPBD, Ecodesign, ERP en BENG vallen hier onder. Voor meer informatie: http://doczz.nl/doc/115592/de-invloed-van-kwaliteitslabeling-en-ecodesign-op-het-werk.

Frisse Scholen

Terug naar het heden. Mulderij zoemt in op een aantal actuele kwesties. Hoewel er al jaren gepraat wordt over het slechte binnenklimaat in scholen, lijkt het aantal echt ‘Frisse Scholen’ maar mondjesmaat te groeien. Waar ligt het probleem? “Voorheen beheerde de Rijksoverheid de pot met subsidiegelden, nu is die verantwoordelijkheid verschoven naar de gemeentes. Scholen mogen bovendien naar eigen inzicht het geld besteden. Wat ik vooral zie gebeuren, is dat men grif investeert in verlichting, officieel de grootste kostenpost, en ventilatie een stuk lager op het lijstje staat. Daarnaast blijft men de ondergrens opzoeken van het Bouwbesluit, vaak ook uit korte termijn kostenoverwegingen en ontbreekt het ons nog steeds als sector aan een goede opleveringstoets. En is zo’n project eenmaal afgerond, dan zitten de onderhoudsafdelingen met de handen in het haar, omdat de geldpot leeg is.” De oplossing? “Een duidelijke visie formuleren, rekening houden met Life Cycle kosten en uiteindelijk toch extra regels en toezicht, om de gewenste prestaties af te dwingen.”

BENG

Eigenlijk gaat die vlag branchebreed op. Nederland wil vanaf 2020 alleen nog maar (bijna) energieneutrale nieuwbouw laten neerzetten. Door luchtdicht te bouwen en de isolatiewaarden op te schroeven, neemt het belang van goede ventilatie steeds meer toe. Opdrachtgevers en bouwpartners zijn zich daar niet altijd bewust van. Ze focussen sterk op energiebesparing, waardoor het binnenklimaat aandacht te kort komt. Ook hier is aanvullende wetgeving nodig om stakeholders de juiste richting op te sturen, meent Mulderij. Want de oplossingen liggen er al. “Denk aan installatieconcepten met PV, gelijkstroomventilatoren en balansventilatie met WTW. Die voldoen prima. Natuurlijke ventilatie in combinatie met BENG? Nee daar geloof ik niet in. Dat is energetisch gezien en vanwege de tochtklachten geen verstandige keuze.”

Gebruiksvriendelijke bediening

Toch is hiermee niet de kous af. Uiteindelijk moeten installateurs de installatieconcepten wel op de juiste wijze weten te realiseren. “Het gaat steeds nauwer luisteren, dus dat vereist een grote nauwkeurigheid van de branche. Goed leidingen dimensioneren bijvoorbeeld en kiezen voor user-friendly interfaces, want anders haakt de gebruiker af.” Hier ligt ook een taak voor fabrikanten, zegt Mulderij nuchter. “Om alle oplossingen goed op elkaar te laten aansluiten en gebruiksvriendelijk te maken, moeten we als fabrikanten niet onze systemen gaan afsluiten maar werken met open protocollen. En daarnaast de bediening vertalen naar de belevingswereld van de gebruiker. Bijvoorbeeld door indicatoren te visualiseren. Dus geen PPM vermelden, maar met een kleurtje het CO2-gehalte aangeven in de ruimte. Daar is de gebruiker wel vatbaar voor.” 

Geef een reactie