Trends in ventilatieland

Aan de ene kant sturen overheid en bedrijfsleven aan op deregulering, aan de andere kant vragen beide partijen juist voortdurend om strengere regels en meer toezicht. Hoe zit dat in ventilatieland? IZ sprak erover met Gert Mulderij, Managing Director Nederland van het internationaal opererende Systemair.

Systemair draait lekker. De Nederlandse tak profiteert ook van de aantrekkende economie. Vanuit de thuisbasis Harderwijk worden de meest uiteenlopende sectoren bediend: van de woningbouw en reguliere utiliteit, tot de industrie en scheepsvaart aan toe. Het van origine Zweedse bedrijf maakt en levert onder andere ventilatoren, WTW-units, luchtverdelingsproducten en –behandelingsunits. Vooral de WTW-units en energiezuinige oplossingen zijn erg in trek, merkt directeur Mulderij. Hij zwaait sinds 2013 de scepter bij Systemair, maar was daarvoor al vanaf 2007 actief in de ventilatiewereld. De ervaren manager heeft de bouw drastisch zien veranderen de afgelopen jaren.

Renoveren en herontwikkelen

Waar voor de crisis het zwaartepunt lag bij de nieuwbouw, ligt er nu een gigantische renovatie- en herontwikkelingsopgave. Natuurlijk wordt er nog steeds bijgebouwd, maar de grote uitdagingen liggen toch echt elders. Hoe ga je bijvoorbeeld hopeloos ouderwetse kantoren upgraden, zonder dat dit ten koste gaat van het binnenklimaat, een zorgcomplex op een verantwoorde manier uitbreiden of hoe kan je verouderde bedrijfsverzamelgebouwen omturnen tot aantrekkelijke appartementencomplexen? Het zijn allemaal vragen waar Systemair, direct of indirect, steeds vaker mee te maken krijgt sinds de crisis.

Duurzaamheid

Terugkerend woord bij iedere bouwopgave is ‘duurzaamheid’. Door de crisis zijn opdrachtgevers niet alleen meer op de centjes gaan letten, ze zijn zich ook sterker bewust geworden van het belang van een groen imago. Deels uit commerciële overwegingen, deels ook uit noodzaak; we willen graag een gezonde aarde doorgeven aan de generaties na ons. Toch zijn bewustwording en financiële noodzaak alleen niet voldoende, heeft Mulderij gemerkt. “Duurzaamheid wordt ook grotendeels gedreven door regelgeving.”

Geef een reactie