Ventileren van woningen

Een gezond binnenklimaat en gebruiksgemak zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de keuze van een ventilatiesysteem. Innovaties zoals radiografische afstandsbedieningen, ingebouwde automatisch werkende vochtsensoren en intelligente CO2-sensoren maken daarbij het verschil. Wat is er zoal mogelijk?

In woningen gebouwd na 1985 zit vrijwel altijd een mechanisch ventilatiesysteem, dat zorgt voor voldoende frisse lucht voor de bewoner en afvoer van vochtige en vervuilde lucht. Maar een slecht werkend systeem kan juist gezondheidsklachten veroorzaken en de kwaliteit van de woning aantasten. Het tijdig vervangen van zo’n systeem is dus gewenst, ook al omdat een nieuwe woonhuisventilator energiezuiniger is en stiller werkt. Uitgevoerd met een gelijkstroommotor is een jaarlijkse besparing van 60 euro op de energierekening mogelijk. Hoewel een laag energiegebruik aan belang heeft toegenomen de laatste tijd, mag dit niet ten koste gaan van het binnenklimaat en gebruikersgemak. Gelukkig is dit ook niet nodig.

Vochtsensor

Zo zorgt een automatisch werkende vochtsensor ervoor dat de bewoner geen handeling hoeft te verrichten om het vocht uit zijn woning te laten halen. De vochtsensor is standaard ingebouwd in de behuizing van de ventilator (foto) en reageert automatisch op een stijging van de luchtvochtigheid bij koken of douchen. In deze situatie gaat de ventilator voor een ingestelde periode in een hogere stand ventileren om het vocht uit de woning te halen.

Geef een reactie