Hoe slim moet ik zijn?

cartoon-iz-11-2016Gebouw- of woningautomatisering, dat nemen elektrotechnische collega’s toch voor hun rekening? Toch besteden wij hieraan in IZ steeds meer aandacht. Zo maakt SmartIZ inmiddels al weer enige tijd onderdeel uit van dit blad. En deze uitgave staat zelfs voor een groot deel in het teken van smart technology.
Waarom?, hoor ik u denken. Prima dat de cv-ketels allemaal veel ‘slimmer’ worden en de ene na de andere marktpartij – cv-fabrikant of zelfs telecombedrijf – met een ‘slimme’ thermostaat aan komt zetten. Maar voor het installeren zelf maakt dat toch niet veel uit? In zekere zin is dit ook wel zo. Het installeren van een ‘slimme’ cv-ketel inclusief ‘slimme’ thermostaat vraagt niet opeens om hogere wiskunde. Juist niet, het gaat immers om ‘slimme’ apparaten. De technologie die erachter zit zorgt er zelf wel voor dat alles wat met elkaar verbonden moet worden, ook eenvoudig verbonden kan of gaat worden.Maar het zal niet blijven bij alleen een ‘slimme’ cv-ketel of ‘slimme’ thermostaat. Er komen steeds meer intelligente componenten op de markt. Een bedrijf als Samsung bijvoorbeeld, verwacht in 2020 al zijn producten als zogenaamde ‘connected devices’ te gaan leveren. Dit wil zeggen dat al hun producten – van koelkast, tot airco – via internet met andere producten kunnen communiceren. ‘Zo ontstaat een onvoorstelbaar grote pool aan informatieleveranciers’, lezen we in het artikel Gebouw- en woningautomatisering: aan de slag ermee! in deze uitgave. ‘Ieder product of onderdeel is immers in staat informatie te leveren over zijn functie.’
Als al die producten vervolgens onderdeel worden van het IT-netwerk in woningen of gebouwen, zal je als installateur toch mee moeten in de vaart der volkeren. Zeker als die ‘smart woning’ een ‘smart wijk’ of ‘smart city’ wordt. Niet alleen om het technisch allemaal bij te kunnen benen, maar ook – en zeker niet onbelangrijk – om de klant goed te kunnen informeren over wat voor hem mogelijk is en – nog belangrijker – voor hem zinvol is •

In de novemberuitgave kunt u de volgende artikelen lezen:

Watermanagement via internet

Tijdens de vakbeurs SHK Essen in maart van dit jaar kondigde Schell, fabrikant van sanitairappendages, al aan een nieuw watermanagementsysteem op de markt te gaan brengen. De fabrikant – vooral bekend van haar hoekregelkranen, die je in nagenoeg elke sanitaire omgeving tegenkomt – informeerde de Nederlandse en Belgische pers onlangs over dit systeem in het Duitse Olpe, waar Schell al haar producten voor de (publieke) natte ruimte produceert.

Lees het artikel 

Een ‘slimme’ installateur is voorbereid op z’n toekomst

Een slimme kraan. Een slim bad. Een slimme thermostaat. Slimme verlichting. Of zonnepanelen waarvan de actuele energieopbrengst via een smartphone uit te lezen is. Steeds meer installatieproducten worden voorzien van een koppeling met het internet, om zo de duurzaamheid of het comfort ervan te verhogen. En daarmee de waarde voor de consument.

Lees het artikel

Gebouw- en woningautomatisering: aan de slag ermee!

Iedereen beseft inmiddels dat de vergroening van onze samenleving een grote invloed heeft op de installatiemarkt. Maar wat heeft dit te maken met gebouw- of woningautomatisering? Dat nemen elektrotechnische collega’s toch voor hun rekening? In zekere zin wel. Maar warmtepompen, zonnepanelen, mini-windturbines en zelfs warmte/koudeopslag zijn technieken en systemen waar elektrotechniek en werktuigbouw prachtig samenkomen. Een terrein dat niet alleen nieuwe kennis maar ook nieuwe markten binnen handbereik brengt. Want naast de traditionele ‘natte’ deskundigheid wordt van de installateur opeens ook elektrotechnische kennis verondersteld. Hoe gaat hij daarmee om? Is hij voorbereid op de overstap naar slimme woningen en ‘smart technology’? En hoe kan hij – eventueel samen met zijn elektrotechnische collega – zijn toekomst veiligstellen?

Lees het artikel 

Internet of Things: status, kansen en gevolgen

Dit vierde, afsluitende artikel in de reeks over Internet of Things (IoT) laat zien wat de actuele status hiervan is en spiegelt deze aan de veranderende maatschappij. De huidige praktijk komt dus aan bod met bijbehorende kansen en uitdagingen. Maar natuurlijk, we kunnen er niet omheen, kijken we ook naar de mogelijke gevolgen voor de samenleving en maatschappij. Allereerst de huidige stand van de techniek: van netwerken naar IoT.

Lees het artikel

Persoonlijke digitale assistent voor service, onderhoud en training

“De installateur van de toekomst draagt een augmented reality bril waarmee de werkelijke wereld versmelt met de digitale wereld”, voorspelt Theun Prins, DGA van YP Your Partner BV. “Iemand met een goed stel handen kun je met de HoloLens van Microsoft aan de meest complexe machines laten werken. Doordat live beelden uit de werkelijkheid worden aangevuld met digitale informatie uit de cloud, weet hij precies wat hij waar, wanneer en hoe moet doen.” High tech pionier Theun Prins voorspelt dat deze nieuwe techniek de maakindustrie in Nederland groot zal maken.

Lees het artikel 

De horden zijn genomen, tijd voor de eindsprint

De totstandkoming en invoering van regelgeving heeft vaak veel weg van atletiekwedstrijden: eerst talloze horden nemen, afgewisseld met een hink-stap-sprong om vervolgens aan het eind van de rit nog eens de 100 meter sprint af te leggen. Dat is ook precies het traject dat de sectie Kabel van de Fedet doorloopt op weg naar 1 juli 2017. Op die datum wordt de Europese regelgeving voor bouwproducten, kortweg CPR, van kracht. De sectie wil – wellicht nog meer en intenser dan de Europese beleidsmakers – richtinggevend zijn als het om brandveiligheid gaat. Kwaliteit is daarbij leidend. “Een stap vooruit in kwaliteit betekent automatisch een betere veiligheid én een sterkere economie”, aldus de leden van de sectie. Maar dan moet nu wel de sprint worden ingezet; een gigantische uitdaging.

Lees het artikel 

Stop geknutsel met tie-wraps

Tie-wraps, u weet wel die plastic kabelbinders, zijn niet geschikt om te dienen als volwaardig alternatief voor het beugelen van leidingen. Dat zegt Ron Bosch, Senior Docent ‘Installatie Technologie’ aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en eigenaar van Technisch Ingenieurs Adviesbureau Bosch te Rosmalen.

Lees het artikel

Tiny Houses in opkomst in Nederland

Kleine woningen, daar draait het in de Tiny House beweging om. Hele kleine huisjes met soms een oppervlakte van nog geen 10 m2. Het bijzondere aan een Tiny House is dat deze volledig als woning ingericht wordt. Zo zit er een volwaardige keuken in, een badkamer, vaak een slaapvide met functionele trapkast en de nodige slimme technieken om een energiezuinig en comfortabel huis te realiseren. Tiny Houses zijn verplaatsbaar en dit is volgens Gerard Dijkstra van Mill Home het geheim van de beweging. Het geeft een gevoel van vrijheid om je huis te kunnen verplaatsen en niet ‘vast’ te zitten aan een hypotheek.

Lees het artikel 

De kracht van een eigen praktijkschool

Ellen Vermeer, Hoofd personeelszaken is al ruim 13 jaar werkzaam bij Hoppenbrouwers Techniek. Voor IZ schreef ze een gastbijdrage over het opleiden van BBL-leerlingen binnen hun eigen praktijkschool voor elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. “Nederland kampt met een tekort aan goede technische vakmensen en dat is ook binnen ons bedrijf voelbaar. We proberen onder andere op deze manier goede technische vakmensen aan ons te binden.”

Lees het artikel 

Stormen doorstaan door te investeren in personeel

Achter de kerk, midden in het dorp Beugen, staat het familiebedrijf Gebr. Janssen BV. Het in sanitair, dakbedekking, riool- en installatietechniek gespecialiseerde bedrijf heeft een rijke historie: ruim 125 jaar oud en inmiddels voorzien van het predicaat hofleverancier. Het bedrijf heeft stormen doorstaan en altijd koers gehouden. Hoe? Onder meer door te blijven investeren in personeel.

Lees het artikel 

 

 

 

 

Geef een reactie