Slopen of demonteren?
GrondstoffenakkoordInstallateurskoepel Uneto-VNI heeft recentelijk het nationale grondstoffenakkoord ondertekend. In dit akkoord spreken overheid en bedrijfsleven af om nog dit jaar aanbevelingen te formuleren voor de ontwikkeling naar een Circulaire Economie in 2050. Het nieuwe kabinet kan vervolgens met deze aanbevelingen aan de slag. De toeleverende industrie bepaalt in de installatiebranche en de technische detailhandel in hoge mate het gebruik van materialen en grondstoffen. Uneto-VNI wil in overleg met deze ketenpartners de mogelijkheden van het gebruik van duurzame materialen bevorderen. De ontwikkeling naar Smart Buildings kan bijdragen aan een omslag naar een Circulaire Economie. Dat geldt ook voor de digitalisering en de ontwikkeling van het Bouw Informatie Model die het mogelijk maken op maat te produceren en materiaalverlies te beperken. De installateurskoepel vindt extra aandacht voor beheer en onderhoud van technische installaties belangrijk. Door predictief onderhoud en het nemen van innovatieve maatregelen neemt de technische levensduur van de installaties toe en zijn minder schaarse grondstoffen nodig. De overgang naar een Circulaire Economie moet ook voor het MKB haalbaar zijn en niet leiden tot extra regel- en lastendruk. “Want er liggen hier duidelijk kansen voor het MKB”, zegt Stofberg. “Iedereen gaat van het gas af en er moeten gigantische vervangingsinvesteringen worden gepleegd.” |
Uitdagingen
Circulair Bouwen zet in op hoogwaardig hergebruik. Recycling is in feite de laatste stap. “Liever geef je de vaste onderdelen van een installatie, zoals de bekasting of leidingen een tweede leven, dan ze te vermalen tot schroot en dat te hergebruiken. Dat kost extra tijd, energie en geld.” Met bewegende onderdelen van installaties ligt de zaak gecompliceerder, omdat ze meer aan slijtage onderhevig zijn, dus de levensduur is korter. “Ze moeten in ieder geval eenvoudig te vervangen zijn.” Opdrachtgevers kunnen dit stimuleren door hun uitvraag anders te formuleren. “Als ze vragen om een dienst, in plaats van een product en prestatiecontracten afsluiten, zet je adviseurs, installateurs en fabrikanten aan om zorgvuldig na te denken over het ontwerp, onderhoudsgemak en demontage. Een installateur wil per slot van rekening zoveel mogelijk geld overhouden aan een prestatiecontract. Systemen die ontoegankelijk en onderhoudsgevoelig zijn, brengen dan alleen maar extra kosten met zich mee.”
Omslag
Stofberg brengt zijn boodschap met verve, ook in het dagelijks leven. Als ambassadeur geeft hij lezingen en workshops over Circulair Bouwen en komt hij over de vloer bij alle schakels van de bouwketen. Volgens hem zal de omschakeling naar de nieuwe bouwmethodiek binnen een generatie zijn gemaakt. “Anno 2050 worden installaties standaard los ingebouwd en zijn ze eenvoudig te verwijderen en aan te passen. Dat laatste is geen sinecure, gezien de digitale revolutie die we nu doormaken. In een steeds hoger tempo zullen installaties, door ontwikkelingen als Smart Grids en IoT ge-update moeten worden. De grote spelers, zoals Volker Wessels zijn al volop bezig met Circulair Bouwen, het wordt tijd dat kleinere partijen ook gaan aanschuiven.”