Slim klimaat

Onlangs is in Eindhoven de nieuwbouw van het SintLucas College in gebruik genomen. Deze (v)mbo-school stoomt leerlingen klaar voor creatief-technische beroepen en het ondernemerschap. Arup en cepezed hebben een transparante en inspirerende omgeving gecreëerd, waarin nieuwbouw en een getransformeerd monumentaal gebouw samenkomen. Daarbij is slim gebruik gemaakt van de lokale omstandigheden voor de klimatisering van het SintLucas College.

Het nieuwe schoolgebouw biedt volop ruimte aan jongeren om hun talenten te ontplooien in een functionele setting, die aansluit op de eisen van het hedendaags onderwijs.

Het gebouw

Het architectonisch ontwerp is hieraan volop dienstbaar, door de ruimtelijke opzet met een coherente en doordachte aaneenschakeling van functies. Zowel ruimtelijk als functioneel bestaat een grote diversiteit aan vertrekken. Van theorielokalen tot praktijk- en instructieruimten en van overlegruimten en spreekkamers voor de docenten tot individuele studiecellen. De basisstructuur is gebaseerd op de oorspronkelijke bebouwing, die een elementaire opzet kent met twee langgerekte, tweelaagse bouwstroken met aan de noordwestzijde van iedere strook een reeks paviljoens.

Plattegrond

Aan de zuidkant zijn de stroken verbonden door een bouwblok waarin de culturele organisatie Plaza Futura gevestigd is, waarmee de school een intensieve wisselwerking aangaat. De middenzone, is helemaal gericht op kruisbestuiving binnen de school, maar ook met de buitenwereld. Zo is er een commerciële straat opgenomen, met bijvoorbeeld een printshop, waar zowel studenten als externen gebruik van maken. Daarnaast zijn er creatieve studio’s voor fotografie en AV-montage. Deze worden buiten de lestijden ook verhuurd aan externen. De ontsluiting van de bestaande bouw en de hoge nieuwbouw daartussen, aan de kop tegenover Plaza Futura, loopt via het multifunctionele gebouwhart. Hierin zijn onder meer een restaurant, expositieruimte en podiumzaal ondergebracht. Onder het motto ‘zien werken, doet werken’, maar ook voor de oriëntatie, bewuste ruimtelijke beleving en veel daglichttoetreding is het complex transparant van opzet. De nieuwe en bestaande bouw zijn goed van elkaar te onderscheiden. Ze hebben allebei duidelijk een eigen karakter, terwijl zij tegelijkertijd op een natuurlijke wijze ook weer gezamenlijk één geheel vormen.

Geef een antwoord