Vacuümontgassing

“In iedere gesloten klimaatinstallatie die groter is dan die van een gemiddeld woonhuis, kan een vacuümontgasser kosten besparen. Afhankelijk van de installatie is 10% energiebesparing mogelijk. Bij koelinstallaties nog een paar procent meer. De terugverdientijd van een vacuümontgasser is meestal negen maanden à anderhalf jaar. Bovenop de energiebesparing komt nog een besparing door een lagere storingsgevoeligheid en een langere levensduur. Een vacuümontgasser voorkomt immers oxidatie en dus vervuiling in de installatie.”

Aan het woord is technisch manager Karl Czenki van Reflex Nederland, leverancier van vacuümontgassers. Als kostenbesparende maatregel is volgens hem een vacuümontgasser op zijn plaats bij alle gesloten installaties met een groter volume aan systeemwater dan een particuliere cv-installatie. “Bovendien is een vacuümontgasser niet alleen relevant bij cv-installaties maar ook bij andere installaties waarbij gassen en vervuiling in het systeemwater de warmteoverdracht kunnen belemmeren, zoals solar- en koelingsystemen.”

Overal in utiliteit

“Voor installateurs die buiten de particuliere markt werken, is een vacuümontgasser bij elke opdracht het overwegen waard”, vervolgt Czenki . “In praktisch elk project in de utiliteit kan een vacuümontgasser veel energie besparen. Bijvoorbeeld in hotels, kantoren, grote winkels, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, andere instellingen, industriële complexen, etc.
En dat geldt niet alleen bij nieuwbouw. Ook bij renovatie en vervanging van installaties kan een vacuümontgasser eraan bijdragen dat energiegebruik en CO2-emissies dalen. Een vacuümontgasser kan eenvoudig worden opgenomen in een bestaande installatie, bijvoorbeeld in het kader van een servicebeurt om toekomstige problemen te voorkomen.”

Geef een reactie