Slopen of demonteren?

Slim

Stofberg: “De stichting Slimbouwen heeft vanuit de bouworganisatie de volgende systematiek bedacht die we bij het Circulair Bouwen slim kunnen toepassen. Het bouwwerk wordt in het ontwerp in vier onderdelen opgesplitst: de drager, de schil, de installatie en de inbouw.

De draagconstructie; de structuur van het gebouw die de afdracht van de krachten en de stabiliteit verzorgt;

De gebouwschil; gevormd door de gevel en het dak. Zodanig gedetailleerd dat gevel en dak los van elkaar en los van de draagconstructie gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden;

De installaties; alle installaties worden geheel los van de drager en de schil in zones aangebracht. Er worden geen installatie onderdelen meer ingestort;

Het inbouwpakket; alle onderdelen binnen, zoals bijvoorbeeld de binnenwanden en deuren.”

Volgordelijkheid en installaties

Door de uitgangspunten van Slimbouwen aan te houden tijdens alle levensfasen van een bouwwerk, verandert de volgordelijkheid. “Normaliter lopen alle werkzaamheden door elkaar heen. Terwijl de aannemer bezig is een vloer te storten, komt de installateur bij wijze van spreken zijn leidingen aanleggen. Dat leidt tot veel ergernissen, tijdsverlies en uiteindelijk faalkosten. Met Slimbouwen veranderen de logistiek en planning. De werkzaamheden volgen elkaar in een logische volgorde op. Iedere bouwpartner komt achter elkaar zijn kunstje doen. Zo wordt de bouwplaats ontlast, nemen de afstemmingsproblemen af en zal er uiteindelijk een beter eindresultaat staan, tegen lagere kosten.”

Bouwen wordt monteren

Alle vier gebouwonderdelen – draagconstructie, gebouwschil, installaties en inbouwpakket – van elkaar splitsen, biedt nog meer voordelen, zoals het betoog van Stofberg verduidelijkt. “Ze hebben allemaal een verschillende levensduur. De draagconstructie heeft bijvoorbeeld een levensduur van 30 tot 300 jaar en de gebouwschil maar tussen de 30 tot 70 jaar. Doordat de gebouwonderdelen demontabel zijn, kunnen we een bewuste keuze maken in de levenscycli van de diverse onderdelen en daarmee een optimalisatieslag maken. De installateur moet wel opletten als hij verbindingen aanbrengt. ‘Houd het eenvoudig’, is mijn advies. Dus liever knelfittingen gebruiken dan aan elkaar lassen. En probeer zoveel mogelijk te prefabben, zodat de aanleg van installaties in feite monteren wordt. Zo wordt de doorlooptijd verkort en de kwaliteit van het eindproduct verbeterd. Hier ligt uiteraard ook een taak voor de fabrikant. Als hij zijn systemen zodanig ontwerpt dat ze eenvoudig zijn te demonteren, zal het ook daadwerkelijk gebeuren”, zegt Stofberg. “Als demontage teveel tijd gaat kosten, haakt de branche af, omdat dan de kosten uit de hand gaan lopen.”

Geef een reactie