Slopen of demonteren?

Sustainability, bimmen, C2C, de afgelopen jaren zagen we vele exotische termen de revue passeren op onze redactie. Maar een integralist, nee, daar hadden we nog nooit van gehoord. Het bracht ons in verleiding om er een telefoontje aan te wagen. Wat doet een integralist in de bouw- en installatietechniek en hoe gaan de trends die hij signaleert ook uw werk beïnvloeden? In gesprek met Hans Stofberg, beroep: integralist.

Hans Stofberg is van vele markten thuis. Na een carrière in de bouw, bij onder andere een Bouwadvies en Projectmanagementbureau, architect en ontwikkelaar, begon de ingenieur in 2012 voor zichzelf. Stofberg: “De kern van mijn werk is samen te vatten in de slogan: ‘Integraal in Bouw, Energie en Circulair Bouwen’.” Stofberg adviseert onder andere over bouwkundige vraagstukken en de energiehuishouding van gebouwen. Daarnaast promoot hij als een ware ambassadeur het Circulair Bouwen.

Duurzaamheid

Eigenlijk hangen alle werkzaamheden van Stofberg met elkaar samen. Start- en eindpunt is het Circulair Bouwen. Nu heeft u vast en zeker wel eens deze term horen vallen. Eerst hadden we het allemaal over duurzaamheid. Inmiddels worden er al volop stappen gezet om duurzamer te produceren, bouwen, en te installeren. Duurzaam onderhoud blijft nog een ondergeschoven kindje, zoals menig installateur kan beamen, maar duurzame demontage, daar hoor je nog bijna geen kip over in het MKB. Met nadruk inderdaad; het MKB. Want tegenwoordig focussen grote bedrijven, overheden en kennisinstituten zich al wel op de volgende stap, waarin duurzame demontage standaard wordt meegenomen. Waar we het dan over hebben? De overgang naar Circulair Bouwen.

Circulair Bouwen

Circulair Bouwen, zo valt te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), “betekent grondstoffen en materialen zo hoogwaardig mogelijk gebruiken en maximaal hergebruiken. Dankzij Circulair Bouwen vermindert de milieubelasting en wordt het grondstoffentekort tegengegaan. Dit kan door: de levensduur van gebouwen te verlengen, de grondstoffenketens te sluiten en CO2-footprint te verminderen.” Hoe gaat dat in de praktijk?

Geef een reactie