Een slimmer, comfortabeler en veiliger huis: de Lyric-serie van Honeywell

Consumenten vragen steeds vaker naar slimme apparaten die hun huis comfortabeler en veiliger maken. Honeywell speelt hierop in met het Lyric-platform. Zo introduceerde het bedrijf vorig jaar de Lyric T6. Deze programmeerbare thermostaat heeft een geïntegreerde wifi-verbinding, een intuïtief touchscreen en slimme, energiebesparende eigenschappen als geofencing. De Lyric T6 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: bedraad (Lyric T6) en draadloos (Lyric T6R). De ketelmodule is dankzij de opklapbare bedradingsklep moeiteloos te plaatsen, zowel op de wand als op een inbouwdoos. De thermostaat is universeel toepasbaar en geschikt voor zowel 24-230V aan-/uit- en OpenTherm-toestellen als stadsverwarming.

De Lyric T6 en de bijbehorende Lyric-app helpen gebruikers dankzij diverse programma’s en functies automatisch energie te besparen. Net als de Chronotherm Touch is de T6 zo te programmeren dat hij aan- en uitgaat op de tijdstippen die de bewoner zelf instelt. Dat kan handmatig op het display van de thermostaat, en ook via de Lyric-app voor smartphone en tablet. Het product wordt standaard geleverd met een zevendaags klokprogramma met zes perioden per dag.

Geofencing

Daarnaast is de Lyric-app uitgerust met geofencing. Deze functie past de temperatuur automatisch aan op basis van de locatie van de smartphone van de gebruiker. De T6 weet zo automatisch wanneer de bewoner richting huis gaat en zorgt ervoor dat de verwarming op tijd aan is voor een comfortabele thuiskomst. En omgekeerd werkt het ook. Want merkt de thermostaat dat de bewoner een bepaald vooraf ingesteld gebied verlaat, dan zet hij de verwarming lager, zodat verspilling van energie wordt voorkomen. De gebruiker stelt zelf een voorkeurstemperatuur in voor wanneer hij aanwezig is en voor wanneer hij niet thuis is.

Nog slimmer: Works With Honeywell

In het kader van zijn Works With Honeywell-programma ging Honeywell dit jaar samenwerkingen aan met verschillende marktleiders op het gebied van connected home-producten, zoals Apple HomeKit, Amazon Echo en IFTTT. Als laatste kondigde Honeywell onlangs de samenwerking met Google aan. Eigenaren van een Google Home kunnen hiermee hun Lyric-thermostaat bedienen met de simpele woorden “OK, Google, …” en zo bijvoorbeeld met hun stem opvragen wat de temperatuur in huis is en deze eventueel direct aanpassen.

Basis voor smart home

Dit jaar kwam Honeywell met nog twee producten in de Lyric-serie. Het eerste is de Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector. Dit apparaat houdt vorstomstandigheden en ophanden zijnde vochtproblemen in de gaten via ingebouwde sensoren. Bij detectie van bijvoorbeeld lekkage klinkt er een sirene van 100 dB. Bovendien ontvangt de bewoner direct een notificatie op zijn of haar smartphone, zodat bij afwezigheid bijvoorbeeld een familielid of buur in te schakelen is. De Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector is een one-box-oplossing die direct te verbinden is met het wifinetwerk; een aparte hub is niet nodig. Daardoor is het product eenvoudig en binnen enkele minuten te installeren. En dat kan overal in huis, aangezien de detector werkt op batterijen.

Naast deze Lyric W1 is er de Lyric C1 Wi-Fi Beveiligingscamera. Deze camera legt ongebruikelijke bewegingen in huis vast en waarschuwt de bewoner daarover via de Lyric-app, zodat hij of zij snel actie kan ondernemen in geval van nood. De C1 beschikt ook over slimme geluidsdetectie, waardoor de camera het alarm van rook- en koolmonoxidemelders herkent en hierbij direct een notificatie kan versturen. De ingebouwde luidspreker maakt tevens tweewegcommunicatie mogelijk. De Lyric C1 werkt via 220V-voeding.

Al deze producten zijn te bedienen via dezelfde Lyric-app. Wat overigens niet betekent dat de producten van elkaar afhankelijk zijn. Installateurs kunnen elk individueel Lyric-apparaat dus aanbieden aan elke klant die erom vraagt. Het uitgangspunt van deze producten is om huiseigenaren gemoedsrust te bieden, ook als ze niet thuis zijn. Zo is de Lyric-serie de basis voor een smart home: een slimmer, comfortabeler en veiliger huis.