Zuiver binnenmilieu met antibacteriële coatings van Vlint

Overal waar mensen samenkomen, bestaat risico op besmetting met gram-negatieve bacteriën. Vlint uit Lelystad is gespecialiseerd in het waarborgen van een zuiver binnenklimaat en bestrijdt de microben met bacteriedodende coatings. Het brengt de coatings aan op wanden en vloeren, maar ook in luchtbehandelingskasten en in luchtkanalen. Volgens technisch directeur van Vlint, Godfried Van der Voort, biedt het antibacterieel behandelen van ventilatiesystemen veel voordeel. “De systemen werken als de longen van een gebouw.”

 Het gevaar van bacteriën

Antibacteriële coatings worden steeds meer toegepast aangezien hun kwaliteit de afgelopen decennia aanzienlijk is verbeterd en ze structureel bijdragen aan de gezondheidsveiligheid van mensen. Onder meer bacteriën die geassocieerd worden met vervuilde gebouwen, zoals de Acinetobacter (infectie van wonden en longen), Bacillus (Anthrax veroorzaker), Nocardia (longontsteking veroorzaker) en de Streptomyces zijn met de coatings uit te schakelen. Dat kan in kantoren, scholen en sportruimten, maar zeker ook in zorgomgevingen. Godfried van der Voort vertelt dat het voor zorgpersoneel vrijwel onmogelijk is om reinigings- en handenwasprotocollen strikt na te leven. “Wil ziekenhuispersoneel precies aan de veiligheidsvoorschriften voldoen, dan moet het 2 uur per werkdag handenwassen. Voor zorgorganisaties vormen de coatings daarom een belangrijke aanvullende veiligheidsmaatregel.”

Werking van antibacteriële coatings

De nieuwste antibacteriële coatings die Vlint toepast, zorgen voor een ‘slow release’ van biociden. “Dit is dodelijk voor tenminste 99,8% van de bacteriën, waaronder de hardnekkigste en gevaarlijkste microbe zoals MRSA, E.coli en Listeria,” aldus Van der Voort. Vlint gebruikt hiernaast, als een harde coatingslaag wenselijk is, ook bacteriedodende coatings met zilverionen. Deze ionen binden zich aan de celwanden van microbe, doorboren deze wanden en verstoren de enzymen-productie. Producent van de antibacteriële coatings, Inducoat, heeft de biocide-coating wetenschappelijk laten onderzoeken. Van der Voort is enthousiast over de resultaten. “Zowel TNO als het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) bevestigen de bacteriedodende werking. De coating garandeert in ieder geval 5 jaar een bacteriedodend effect.”

 Toepassing antibacteriële coating

Qua gebruiksmogelijkheden verschillen antibacteriële coatings weinig van gewone verfsoorten. De coatings zijn even duur als gewone verf, ze zijn in alle RAL-kleuren leverbaar, ze kunnen gemaakt worden op basis van acryl, epoxy en polyurethaan, ze zijn volstrekt ongevaarlijk voor de mens (getoetst volgens de ISO 22196:2011) en ze kunnen aangebracht worden op vrijwel iedere ondergrond.

Vlint coat niet alleen wanden en vloeren van kamers en gangen, maar besteedt speciale aandacht aan luchtbehandelingskasten. Van der Voort: “als luchtbehandelingskasten lucht door een gebouw circuleren kunnen ze mogelijk luchtgedragen bacteriën verspreiden. ’s Nachts als de kasten uitstaan kunnen zich bovendien eenvoudig bacteriekoloniën gaan ontwikkelen, waardoor de kasten dan niet alleen verspreiders worden van bacteriën, maar ook kweekvijvers.” De monteurs van Vlint coaten daarom onder meer inlaatroosters, kastwanden en kastvloeren. Soms wordt ook met een combinatie van coatings gewerkt. Een anti-roestcoating gaat bijvoorbeeld goed samen met antibacteriële blanke lak.

 De technisch directeur van Vlint benadrukt dat Vlint de coatings altijd toepast als onderdeel van een ‘360º aanpak’ van het binnenklimaat. “Ze vormen een aanvulling op een compleet hygiëne systeem. Het blijft belangrijk om roest in installaties te bestrijden, systemen en ruimten goed te reinigen, goede fijnstoffilter toe te passen en te werken met anti-bacteriële airsocks. Alleen een totaalbenadering verhoogt de gezondheidsveiligheid en zet de eindgebruiker echt op de eerste plek.”