Nauwelijks bewolking

“Hoe was de sfeer?”, vroegen de thuisblijvers na afloop. Wel, niets dan lof over de organisatie, exposanten en andere bezoekers; alles was prima geregeld en over het algemeen heerste er een opgewekte stemming. Een zorgwekkende uitzondering daargelaten dan. Gek genoeg had die niets met de beurs te maken.

Eigenlijk gingen wij naar de ISH toe om bijgepraat te worden over noviteiten en trends in de installatiebranche. Geloof het of niet; gespreksonderwerp nummer één van de meeste exposanten, medebezoekers en collega-journalisten was niet het wel en wee van de technische installatiebranche, maar de politieke verwikkelingen in Nederland. Toen de boze man met het geblondeerde kapsel niet de grote winnaar bleek te zijn van de verkiezingen, haalde vrijwel iedereen opgelucht adem op de beursvloer en in de Duitse media.

Nu de vaderlandse politiek de gemoederen zo bezig hield, zal het u niet verbazen dat onze fantasie wat sneller op hol sloeg toen wij deze poster zagen. ‘Is de leider van DENK aan het bijklussen?’, vroegen we ons af.

De politieke ontwikkelingen in Nederland trokken de aandacht, maar eerlijk is eerlijk; alle mannelijke bezoekers en exposanten waren waarschijnlijk net zo gefascineerd door al dat vrouwelijk schoon waar de ISH ons als vanouds weer op trakteerde.

Ook een ‘hot’ item, maar dan op een andere manier was het nijpend tekort aan vakmensen. Dat blijkt namelijk niet alleen een Nederlands probleem te zijn, maar ook de Duitsers hoofdpijn te geven te oordelen naar het enorme aantal openstaande vacatures. Laten we hopen dat de stijgende populariteit van technische opleidingen soelaas zal bieden op de lange termijn!