Lager energieverbruik en stillere werking: ZAbluefin voor centrale air-conditioning units

 

De ventilator fabrikant Ziehl-Abegg heeft weer opgedane kennis in de natuur gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuw type ventilator. Het idee voor de ontwikkeling van de nieuwste generatie radiale ventilatoren, komt van de bultrug walvis; wat een energiebesparing tot 10 procent oplevert. “Onze ingenieurs hebben hun rol in de voorste gelederen van bionische ontwikkelingen, alsmede hun leidende rol in ventilator technologie nog maar eens duidelijk onderstreept.” zegt Peter Fenkl, voorzitter van de Raad van Bestuur, enthousiast.

Ziehl-Abegg levert piek rendementen van meer dan 70 procent met zijn radiale ventilatoren. Elke benadering moet worden gebruikt om deze verder te optimaliseren. De hoek waarmee de luchtstroom het ventilatorblad raakt, hangt van het debiet af. De walvis heeft gelijkaardige uitdagingen wanneer hij zwemt in de zee: de beweging van de vinnen zorgen voor een constante aanpassing van de hoek. Als de borstvinnen bij een te steile hoek de stroming raken, zou dit extreem veel turbulentie veroorzaken als het water zich over de vinnen verplaatst. “De kenmerken van overmatige turbulentie zijn hoge debiet verliezen en lawaai” zegt Dr. Walter Angelis, Technical Manager van Ventilation Systems bij Ziehl-Abegg. Over duizenden jaren heeft de bultrug het design van zijn vinnen geoptimaliseerd. Bijvoorbeeld, de voorste rand van de vinnen van de walvis heeft golfbal-achtige bulten. Met zijn lange borstvinnen, kan de walvis met een gewicht van 25 tot 30 ton dus zeer snel en met een grote behendigheid zwemmen. “ We hebben dit op de voorzijde van de ventilatorbladen nagebootst en geïmplementeerd als een golvend profiel.” legt Dr. Angelis uit.

De stromingsingenieurs hebben ook van dichtbij de staartvin van de walvis nauwlettend bekeken. De V-vormige contour van het achterste gedeelte van de vleugel vertraagt mogelijke stromingsonderbrekingen – waardoor de ventilator kan gebruikt worden in verschillende drukbereiken. Over het geheel genomen heeft de evolutie en optimalisatie van de stromingsefficientie van de bultrug ervoor gezorgd dat hij een zeer goede en behendige zwemmer is geworden, ondanks zijn omvang. Zonder deze evolutie zouden zijn lange omzwervingen in de wereldzeeën zonder voedsel opname niet mogelijk zijn. De laatste generatie van de radiale ventilatoren bij Ziehl-Abegg in de groottes beginnend bij de 710mm, profiteert nu van de kennis opgedaan in de wereld van de bionica. De productnaam ZAbluefin is ontleend uit het engels.

Geef een reactie